B kategóriás diákolimpia

Több mint hatszáz fiatal a torna B kategóriás diákolimpia döntőjében

Sport

Hat korcsoportban összesen 640 fiatal méri össze tudását szombaton és vasárnap a 2023/2024-es tanév torna B kategóriás diákolimpiai országos döntőjében Budapesten.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban az első napon a fiúknál és a lányoknál is az általános iskolások, az I-IV. korcsoport képviselői mutatják be gyakorlataikat, vasárnap pedig a középiskolások, az V. és VI. korcsoport versenyeit bonyolítják le. A B kategóriás diákolimpián a versenyengedéllyel nem rendelkezők, azaz az amatőrök vehetnek részt.

Országszerte 3319 nevezés érkezett a tornaversenyekre, ami a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) tájékoztatása szerint jelentős, mintegy 300 fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A lányok háromszor annyian voltak, mint a fiúk, a legtöbben Budapestről, illetve Pest vármegyéből jelentkeztek. A döntőbe területi elődöntőkről lehetett eljutni. A hétvégén 48 fiú és 48 lány csapat verseng, az együttesek hat-hat főből állnak, illetve egyéniben 24 fiú és 40 lány mutatja be produkcióit.

Kiemelkedik a mezőnyből négy iskola – a budapesti Gloriett Sportiskolai Általános Iskola, a pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Szegedi Arany János Általános Iskola, valamint a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium – amely négy-négy csapattal képviselteti magát.

A döntő házigazdája a Magyar Diáksport Szövetség és a Budapesti Diáksport Szövetség. A hivatalos megnyitóra a legfiatalabbak versenyei után, az eredményhirdetésüket megelőzően került sor szombat délben.

Kövy Bence, az MDSZ közép-magyarországi területi irodavezetője köszöntötte a gyerekeket, és azt mondta nekik, nem is sejtik, mennyire szerencsések. Mint kifejtette, nem az eredmények miatt, amelyeket elérnek, bár azok nagyon fontosak, és nem is azért, hogy ennyien együtt lehetnek a diákolimpia döntőjében, hanem azért, mert a testnevelőik, a felkészítőik megláttak bennük valamit, amit senki más nem lát.

“Az ő kezük nyoma, életszemlélete rátok ragad, végigviszitek az életetek során, és ez nagy segítség lesz majd” – tette hozzá, majd köszöntötte a testnevelőket is.

A diákolimpia az egyetlen országos iskolai sportverseny-sorozat, amely 12 alapsportágban és további 40 sportágban licenc-együttműködések alapján zajlik. A diákolimpiai versenysorozatban egy tanévben összesen 150 ezer diák vesz részt, közülük 15 ezren jutnak el az országos döntőkig.

MTI

Fotó: Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok Facebook oldal