Az Újpest jó formája és a Ferencváros gyengélkedése miatt kétesélyes lehet a két csapat rangadója

Sport

Hétfőn rendezik az Újpest-Ferencváros rangadót a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában.

Néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a bennmaradásért küzdő lila-fehéreknek lesz fontosabb az összecsapás, csakhogy azóta kilenc ponttal eltávolodtak a kieső zónától, így biztonságba kerültek, míg az ősi rivális zöld-fehérek tetemes előnye hat pontra olvadt a második Kecskeméttel szemben. Azaz tulajdonképpen a címvédő és éllovas Ferencvárosnak égetőbb a győzelem megszerzése.

A két keret minőségbeli különbsége nyomán Sztanyiszlav Csercseszov együttese, amely nyolcaddöntőig menetelt az Európa-ligában, annak ellenére esélyesként várja a találkozót, hogy tavasszal önmagához képest kifejezetten rossz formában futballozott, míg az Újpest a régi-új vezetőedző, Nebojsa Vignjevic március 23-i kinevezése óta három győzelemmel és egy döntetlennel remek formába lendült legfőképpen a válogatott Csoboth Kevin nagyszerű játékának köszönhetően. Az FTC az előző két körben már nyerni tudott, azaz kezd kilábalni a hullámvölgyből, nem utolsósorban a mindössze 17 esztendős ifj. Lisztes Krisztián gólerős játéka nyomán.

A közelmúlt összecsapásai nem sok jót ígérnek az Újpest számára, a Ferencváros ugyanis megnyerte utóbbi 12 egymás elleni mérkőzésüket. Legutóbb 2019 februárjában szerzett pontot, győzelmet pedig 2015 decemberében aratott a derbin az Újpest, amely a mostani idény előző két összecsapásán ősszel kiütéses, 6-0-s vereséget szenvedett, majd februárban 3-1-re maradt alul.

A két patinás fővárosi együttes 238. bajnoki találkozóját vívja egymással, az FTC 114, az Újpest 61 győzelemnél tart, 62-szer pedig döntetlennel zártak a felek. A fordulónak nem a fővárosi derbi lesz az egyetlen lila-fehér – zöld-fehér rangadója: bár a Kecskemét és a Paks párharca korántsem tekint vissza hasonlóan hosszú múltra, azonban jelenleg a második és a harmadik helyen áll a két csapat. Mindkét gárda jó formában várja a forduló pénteki nyitómérkőzését: a története legjobb szerepléséért hajtó Kecskemét, amely 2009-ben a mostani idényhez hasonlóan újoncként, majd 2012-ben is ötödik lett az élvonalban, március óta hatszor győzött és csupán egyszer kapott ki. A Paks mérlege pedig hét siker és két kudarc Bognár György vezetőedző kinevezése óta. Matematikailag a Kecskemét még nem tudja bebiztosítani az ezüstérmet, de ha legyőzi ellenfelét, óriási lépést tesz felé.

Kiesési rangadót is rendeznek szombaton a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg között, utóbbinak ráadásul ez lesz a főpróbája a jövő szerdai Magyar Kupa-döntő előtt. A kék-fehérek hétközben edzőt váltottak: Boér Gábor foglalta el Ricardo Moniz helyét a kispadon. A meccsnek óriási a tétje, mert a két csapatot egyetlen pont választja el egymástól, a Mezőkövesd négy, a ZTE pedig három pontra van a kieső zónától.

A szintén bennmaradásért küzdő Budapest Honvéd a nyolc kör óta nyeretlen Kisvárda, a MOL Fehérvár FC pedig a dobogós helyekért harcoló Debrecen vendége lesz. A sereghajtóként egyre kilátástalanabb helyzetben lévő Vasas az ugyancsak nemzetközi szereplésért küzdő Puskás Akadémiát fogadja. A Mezőkövesd-ZTE mérkőzés az M4 Sport+ csatornán, míg a másik öt találkozó az M4 Sporton lesz látható.