Chelsea logó hivatalos címer 2022

Abramovics eladta a Chelsea-t

Sport

A  Chelsea FC a klub hivatalos honlapján jelentette be, hogy megállapodás született a klub eladásáról. A jelenlegi tulajdonos Roman Abramovics az orosz oligarchák ellen hozott szankciók miatt kénytelen megválni szeretett klubjától.

Abramovics 2003. júniusában vette meg a Chelsea-t 140 millió fontért, és további 100 millió fontot költött játékosok vásárlására. Ezzel egy új korszak kezdődött a Chelsea életében. Elkezdődött egy sikerkorszak, ami a mai napig is tart. A Chelsea az Abramovics érában kétszer nyerte meg a BL-t és az Európa-ligát, és egyszer a FIFA-klubvilágbajnokságot. Ötször nyerte meg a bajnokságot, emellett szintén ötször az FA kupában és háromszor a ligakupában volt a végső  nyertes.

Viszont az ukrán-orosz háború kitörése miatt veszélybe került a klub. Az orosz oligarchák miatt hozott szankciók miatt a Chelsea-t ugyan nem zárták ki  a Premier Ligából – mivel orosz származású Abramovics – de csak a liga külön engedélyével játszhattak. 2022. május 31-ig kaptak haladékot, hogy addig rendezzék a tulajdonosi viszonyokat.

Roman Abramovics mindenben együttműködött a Ligával és már a háború utáni első napokban önként lemondott a csapatnál lévő összes pozíciójáról, hogy a háború miatt ne a Chelsea-t sújtsák miatta. Roman Abramovics volt az egyik közvetítő fél Putyin és Zelenszkij között, 

Tegnap végül megszületett a megállapodás, amit Roman Abramovics is megerősített, hogy a Todd Boehly, Mark Walter, Hansjörg Wyss és a Clearlake Capital cégcsoport által alkotott új tulajdonosi csoport veheti meg a Chelsea-t 4.25 milliárd fontért, ami 30-szorosa annak az összegnek, amiért korábban Abramovocs megvette a Chelsea-t. Ezt az összeget egy befagyasztott Brit bankszámlaszámra utalják, amit jótékonysági célra fordítanak, ezt Abramovics is megerősítette.

Thiago Silva Chelsea 2022
Thiago Silva a Manchester United elleni meccsen. 

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap, amely 1989 óta minden évben összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő, illetve a brit gazdaságban aktív ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról, 2021-re vonatkozó legutóbbi rangsorában 12,1 milliárd fontra (5500 milliárd forintra) taksálta Abramovics vagyonát.

Az új tulajdonosok további 1.75 milliárd fontot költenek majd a Chelsea-re, ezt az összeget a Stamford Bridge-re, az akadémiára, a női csapatra és a Kingsmeadow-ra kell költeniük. Az érdekeltek továbbá a Chelsea FC alapítványának folyamatos finanszírozását is vállalták.