Meghalt

Megemlékezést tartottak a 95 éve született Papp László síremlékénél

Sport

A háromszoros olimpiai bajnok Papp László születésének 95. évfordulóján, csütörtökön a Farkasréti temetőben tartott megemlékezést a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ).

A MÖSZ közleménye szerint Kovács István, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) frissen megválasztott főtitkára elmondta, Papp Lászlónál már az is óriási megtiszteltetés volt, hogy “Kispajtásból Pista” lett, hiszen a későbbi atlantai olimpiai bajnok pályafutása elején a mester keze alatt bokszolt a válogatottnál, és hiába lett már 21 évesen Európa-, majd világbajnok, Papp László nem osztogatta sűrűn az elismeréseket.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke arra emlékeztetett, hogy Papp László, “a boksz úriembere” – akinek az egyik szobra éppen a MOB-irodával szemben, a Gesztenyés-kertben áll -, sportolóként és edzőként is világszinten elismert tagja volt a magyar olimpiai mozgalomnak, és negyedik magyarként kapta meg a NOB Olimpiai Érdemrendjét.

Bajkai István, a tavaly 95 éves Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke szerint “Magyarország a hősök földje, és most a magyar ökölvívás legnagyobb hősére emlékezünk”, Papp Lászlóra, aki egy embertelen kor reménytelenségében tartotta a lelket honfitársaiban, hasonlóan a Puskás-féle labdarúgó Aranycsapathoz és a Gyarmati-féle vízilabda-válogatotthoz.

Papp László sírjánál koszorút helyezett el Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, és Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke is.

A MÖSZ és Papp László egykori klubja, a Vasas SC szerdán a Gesztenyés-kertben koszorúzott Papp László szobránál, pénteken pedig a XIII. kerületben, a bokszlegenda másik budapesti szobránál kerítenek erre sort.

Papp László 1926. március 25-én született, a háromszoros olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, hivatásos Európa-bajnok bokszlegenda 2003. október 16-án hunyt el.

MTI