Barca-tábort rendeznek Debrecenben

Barca-tábort rendeznek Debrecenben

Sport

Két egyhetes futballtábort tart a nyáron az FC Barcelona Debrecenben – jelentették be a Magyarok a Barcáért film vetítése előtt a Nagyerdei Stadionban.

– A Debreceni Egyetem elkötelezett a debreceni labdarúgás és sport iránt, ezért törekszik olyan partnerkapcsolatokat kialakítani, amelyekkel a legkorszerűbb nemzetközi tudást hozhatja el Debrecenbe. Ennek legfrissebb példája az együttműködés az FC Barcelonával – hangsúlyozta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja csütörtökön a Barca-táborról tartott prezentáción a Nagyerdei Stadionban.

A kancellár kifejtette: a tábor szervezését mintegy hároméves előkészítés előzte meg, ekkor vették fel ugyanis a kapcsolatot a katalán egyesülettel.

– Ez a tábor egy hosszútávú együttműködés első eredménye, amivel – hacsak még a tanulás szintjén is – de Debrecen már felkerült a nemzetközi labdarúgás térképére – fogalmazott Bács Zoltán kancellár.

Makray Balázs, a Debreceni Sportcentrum Kft. stratégiai és sportszakmai igazgatója kiemelte: a megállapodás nem jöhetett volna létre a város, az egyetem, a labdarúgó akadémia és a sportcentrum összefogása nélkül.

– Világszerte több mint 120 táborban tanulhatnak a fiatalok a Barcelona edzőitől, a táborok mindegyikét a katalán klub utánpótlásképzésével foglalkozó FCBEscola felügyeli, ők biztosítják az edzőket, a munkaprogramot és a követendő irányelveket – fejtette ki Makray Balázs.

A kétszer egyhetes táborba – melynek a Debreceni Labdarúgó Akadémia pallagi komplexuma ad otthont – három barcelonai edző érkezik, az ő munkájukat nyolc helyi (DLA, DEAC, DSI) szakember segíti. Turnusonként 96 főt tudnak fogadni a táborban, 7-től 14 éves korig várják a jelentkező fiúkat és lányokat az ország minden tájáról.

Barcsa Lajos alpolgármester szerint ugyan a hazai klubok nem versenyezhet az európai topcsapatok költségvetésével, de az utánpótlásképzés javítása révén bekapcsolódhatnak a nemzetközi futballba, éppen ezért a város anyagilag is támogatja a tábort.

– Az önkormányzat turnusonként 6, azaz összesen 12 hátrányos helyzetű helyi tehetség táboroztatásának költségeit vállalja, mintegy 1 millió forint értékben – jelentette be Barcsa Lajos.

A prezentációt követően több száz néző előtt a Nagyerdei Stadionban mutatták be Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét, amely az FC Barcelona legendás magyar játékosai, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán történetét meséli el.

A vetítést megelőzően Kocsis Tibor rendező beszélt a film elkészítéséről, kiemelve, hogy 8 évvel ezelőtt még semmi köze nem volt a focihoz, de miután megismerte a három magyar történetét, úgy érezte, hogy ezt mindenképpen meg kell mutatni az embereknek. A filmbemutató vendége volt Dunai II Antal olimpiai bajnok, valamint Dombi Tibor és Sándor Tamás válogatott labdarúgók, akik a 20 évvel ezelőtti atlantai olimpiai szereplést idézték fel.