MOHOSZ: minimálisan emelkedett tavaly a horgászfogás mennyisége

A horgászfogás – nem a megfogott, hanem a vízpartól elvitt (kifogott) halak – mennyisége éves összevetésben 0,2 százalékkal, 4488 tonnára nőtt 2023-ban; a fogások legnagyobb részét a ponty, a keszegfélék, az ezüstkárász és az amur adta – közölte az Magyar Országos Horgász Szövetség a honlapján.

Agrometeorológia: mérséklődő forróság jön, kevés csapadékkal

A tíz napja tartó forróságban többnyire csak elszórt jelleggel hoztak enyhülést záporok, de szerdán az Alföld szárazsággal küzdő területein többfelé voltak felhőszakadással is járó heves zivatarok, így ezeken a helyeken enyhült az aszály – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Magas napi középhőmérséklet és nagyon erős UV-B-sugárzás várható szerdáig, néhol zivatarokkal

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. kedd éjfélig tíz, szerda éjfélig pedig három vármegyére a hőség miatt. Jelezték azt is: kedden az egész országban nagyon erős UV-B-sugárzás várható, délutántól az ország középső és észak-keleti részén zivatarok is kialakulhatnak.

NGM: melegben végzett munka esetén védőitalt kell biztosítani

Melegben végzett munka esetén a munkaadónak megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű védőitalt kell biztosítania a munkavállaló számára – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.