70 millió forint értékű valutát és aranyat loptak egy pénzszállító autóból Budapesten

Rendőrség

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség eredményesen emelt vádat egy külföldi állampolgárral szemben, aki 2022 áprilisában egy társával együtt, több mint 70 millió forintnak megfelelő összegű valutát és aranyat lopott el egy tankoló pénzszállító autóból. A bíróság a vádlottat börtönbüntetésre ítélte.

A kerületi ügyészség a férfival szemben bűnsegédként, különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A vádirat szerint a férfi ismeretlen társával megállapodott abban, hogy egy pénzváltással foglalkozó cég alkalmazottjától, a pénzszállítás során készpénzt és befektetési aranyat lopnak el.

2022. április 5. napján a pénzváltó cég alkalmazottja összesen csaknem 70.000.000 forint összegben szállított eurót, amerikai dollárt, más valutát, valamint befektetési aranyat. A vádlott a pénzszállító autót a társával együtt gépkocsival követte, egészen egy XIV. kerületi benzinkútig, ahol a sofőr tankolt. Az elkövető behajtott utána a benzinkútra, kicsit távolabb megállt, majd onnan figyelték a férfit, aki elindult az üzletbe fizetni. A sofőr többször próbálta bezárni a gépkocsi ajtajait, de nem sikerült, így végül lezáratlanul hagyta a járművet. Miután bement az üzletbe, a vádlott társa kiszállt az autóból, a férfi pedig a pénzszállító jármű mögé hajtott, és menekülésre készen várakozott.

A vádlott társa guggolva közelítette meg a járművet, kinyitotta a vezető ülés felőli ajtót, felkapta a jobb első ülés előtt elhelyezett, értékekkel teli táskát és futásnak eredt, majd beugrott a másik autóba, a vádlott pedig azonnal gázt adott. A pénzszállító autó sofőrje az üzletből észlelte a lopást, ezért kiszaladt és az induló autó oldalának ugorva próbálta megfékezni a tolvajokat, akik azonban elhajtottak a helyszínről.

Az elkövetők ezután a XIII. kerületbe mentek, ahol a férfi átszállt egy másik gépkocsiba, amelybe a zsákmány egy részét is átrakta, majd a hegyeshalmi határátkelőhely felé haladva kísérelte meg elhagyni az országot, azonban a rendőrök még az autópályán elfogták.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság által megtartott előkészítő ülésen a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Erre tekintettel a bíróság nyomban érdemi döntést hozott, a vádlottat váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és ezért őt 2 év 5 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet jogerős.