Bíróság, kalapács

Súlyosításért fellebbezett az ügyészség az egykori valóságshow szereplővel szemben

Rendőrség

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta abban az ügyben, amelyben az elkövetők együttgondolkodásuk előmozdítására kábítószert fogyasztottak. 

A Fővárosi Főügyészség 2021 nyarán emelt vádat egy német állampolgárságú, de a magyar művészérában huzamosabb ideje jelen lévő középkorú férfival és társaival szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék 2023 februárjában kihirdetett elsőfokú ítéletével a kokainnal és Extasyval üzletelő dílert jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A három – művészeti tevékenységet végző – bűntársa közül kettőt kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek és őket 1.500.000 forint, illetve 840.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta, harmadik társukat pedig kábítószer birtoklás vétsége miatt megrovásban részesítette.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a színész-producer terhelt 2018 óta szervezett összejöveteleket lakásán, mely rendezvényekre vendégeivel – így bűntársaival is – kokaint szerzett be az azzal kereskedő terhelt társuktól, majd a kábítószert művészi együttgondolkodásuk előmozdítására közösen elfogyasztották.

Hasonlóan jártak el az elkövető művésztársai 2019. március 22-én is, amikor a kokain megvásárlását követően a rendőrök ellenőrizték a járművüket és tőlük a rendező-forgatókönyvíró társuk lakására szervezett újabb összejövetelre szánt mintegy 3 gramm kokaint lefoglalták.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a művészvilágba bejáratos kábítószer terjesztővel szemben súlyosabb tartamú szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért, míg három művész bűntársával szemben forgalomba hozatallal, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapításáért és súlyosításul végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

Az ügydöntő határozattal szemben a díler terhelt védője a büntetés enyhítése céljából, míg a médiaszemélyiség elkövető társa védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, harmadlagosan pedig az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartása mellett a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. november 14. napján kihirdetett, jogerős másodfokú ítéletével az ismert média személyiséget és két művésztársát bűnösnek mondta ki társtettesként, forgalmazással elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, amelyért az egykori szereplőt 1 év 8 hónap végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg két társát 1 év 6 hónap, illetve 1 év börtön fokozatú, egyikük esetében 2 évi időtartamra, másikuknál 1 év próbaidő tartamra felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egyben rendelkezett az előzetes bírói mentesítésükről. A másodfokú bíróság az ügyben kábítószer-kereskedőként elítélt terhelt ítéletét helyben hagyta.