A járművezető figyelmetlensége barátja halálát okozta, az ügyészség vádat emelt a sofőr ellen

Rendőrség

A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki az M5 autópályán gépkocsijával belerohant egy teherautóba, és a baleset következtében egyik utasa életét vesztette.

A vádirat szerint az elkövető 2021 májusában, reggel az M5 autópályán Budapest felé hajtott autójával, amelyben rajta kívül még három személy utazott. Az autópálya Újhartyán közelében lévő szakaszán karbantartási munkát végeztek. A munka biztosítására a leállósávban parkolt a karbantartók sárga színű, megkülönböztető jelzéssel ellátott, a forgalomterelésre rendszeresített teherautója. Annak platóján jól látható méretben és módon volt kihelyezve egy, az úton folyó munkára, a forgalom másik sávba történő terelésére és a sebesség 100 Km/h-ra csökkentésére figyelmeztető tábla.

Az elkövető a figyelmetlensége miatt nem vette észre az álló karbantartó teherautót, pedig az mintegy 500 méteres távolságból észlelhető volt. Emellett a vádlott által vezetett autó sodródni is kezdett a leállósáv felé, amit az elkövető szintén nem korrigált.  Mindezek következtében a gépkocsi mintegy 100 Km/h-s sebességgel nekiütközött a karbantartó autó bal hátsó részének. A vádlott által vezetett autó az ütközés következtében gyakorlatilag szétszakadt. Az abban lévő összes személy megsérült.

Az elkövető anyós ülésen utazó barátja a helyszínen életét vesztette. A hátsó ülésen utazók két személy közül az egyik tartós kómába zuhant, míg a másik is súlyos sérüléseket szenvedett.

Budakörnyéki Járási Ügyészség az ügyben a járművet vezető férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.