Bíróság, kalapács

Elítélte az ügyészség a férfiakat, akik megvertek egy férfit a IX. kerületi benzinkúton

Rendőrség

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik közül az egyik, szóváltást követően, bántalmazott egy férfit egy IX. kerületi benzinkúton, társa pedig ezután, menekülés közben több méteren keresztül tolta maga előtt az autó előtt álló és őt visszatartani próbáló sértettet. A bíróság a vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, ezért az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A vádirat szerint a férfiak 2019. július 26-án, délután, egy harmadik férfi társaságában, autóval megálltak egy IX. kerületi benzinkútnál. A három férfi bement az üzletbe, ahol egyikük sorban állás közben összeszólalkozott egy másik férfival, aki a barátnőjével éppen fizetett. A vádlott a szóváltás során ököllel arcon ütötte a férfit, amelynek következtében a sértett orra vérzett.

A benzinkút egyik alkalmazottja értesítette a rendőrséget, a sértett és a barátnője pedig úgy döntöttek, hogy a rendőrök kiérkezéséig visszatartják a távozni próbáló elkövetőket. Emiatt a vádlottak autójánál dulakodás alakult ki, amelynek során az ököllel bántalmazó férfi a sértett barátnőjét többször meglökte, majd miután a társaival együtt beszállt az autóba, el akart indulni. A sértett behajolt a vezető ülés melletti ablakon, és megpróbálta kivenni a jármű indítókulcsát, miközben a vádlott őt folyamatosan lökdöste, arcon ütötte, és a pólóját is elszakította. A sértettnek sikerült megszereznie a jármű kulcsát, amit ezután eldobott, emiatt a vádlottak és társuk végül kiszálltak az autóból. A bántalmazó ekkor ismét ököllel megütötte a sértettet, valamint a nőt is arcon ütötte.

Eközben a másik vádlott felvette a földről az eldobott kulcsot, és azzal a jármű felé futott, majd beült a vezető oldali ülésbe és beindította az autót. A sértett ekkor beállt az autó elé annak érdekében, hogy visszatartsa a vádlottat, aki azonban – annak ellenére, hogy jól látta a közvetlenül az autó előtt álló férfit – hirtelen gázt adott és elindult, miközben a motorháztetőbe kapaszkodó sértettet pár méteren keresztül tolta maga előtt. A vádlott ezután kormányzott, aminek hatására a sértett oldalra kisodródott, a társa és a harmadik férfi pedig beszállt az autóba és elhajtottak a helyszínről.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a verekedő férfival szemben súlyos testi sértés bűntett kísérlete, társával szemben pedig közúti veszélyeztetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A bíróság mindkét vádlottat vád szerint bűnösnek mondta ki, és a bántalmazót 1 év 6 hónap – végrehajtásában 4 év próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre, társát pedig 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 2 év 8 hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a testi sértéssel vádolt férfi esetében végrehajtandó szabadságvesztésért, a veszélyeztető esetében pedig – a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, további büntetésként – pénzbüntetés kiszabása érdekében. A fellebbezést a Fővárosi Főügyészség fenntartotta, és az ügy iratait továbbította az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszékre.

A felvételen először a testi sértés látható, majd a vádlottak autójánál a dulakodás, a végén pedig a közúti veszélyeztetés.