Újabb vádemelések történtek a zöldség- és gyümölcsimportőr bűnszervezetek ügyében

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat egy 30 éves férfival, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt 4, általa névleges cégvezetésre felkért személlyel szemben.

A vádirat szerint a férfi tevékenysége azokhoz a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek – egymás tevékenységét összehangolva – 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra. Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezetek számára a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá ő is vett fel a cégek számláira beérkező összegekből, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába. A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette.

Az időben legutoljára működő bűnszervezetet vezető 53 éves férfi – az alapügy egyik vádlottja – azért vonta be a 30 éves férfit is az elkövetésbe, mivel fiatalabb társa megfelelő elkövetői tapasztalattal bírt. A fiatalabb férfi segített kiépíteni az 53 éves férfi által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás során Dubajba szökött, majd később – miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak – hazatért, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Vele szemben a főügyészség fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további 4, közokirat-hamisítással vádolt, stróman vádlott egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozta a vádiratban.