Bíróság, kalapács

Nyakon akarta szúrni a munkatársát egy férfi Budapesten

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 40 éves férfival szemben, aki 2020 őszén a költöztetésében kérte az egyik munkatársa segítségét, azonban annak során összevesztek. Másnap a vádlott egy késsel ment a férfi lakására, ahol rátámadt. Azt megelőzően pár hónappal pedig az egyik szomszédjával vitatkozott össze, akinek a bejárati ajtajába szúrt bele többször egy kést.

A vádirat szerint a vádlott 2020. július 12-én este a lakóhelyén, egy XXI. kerületi társasház lépcsőházában ittasan kiabált az élettársával, ezért az egyik szomszéd kiszólt a folyósóra, és megkérte a vádlottat, hogy ne hangoskodjon. A vádlott erre szidalmazni kezdte a másik férfit, megragadta annak ruházatát és belökte a lakásba, ahol tovább dulakodott vele. Ennek során mindketten a földre kerültek, ahol a megtámadott férfi a vádlottat a földre szorította, majd elengedte azzal, hogy hívták a rendőrséget. A vádlott ekkor elhagyta a lakást, kis idő múlva azonban visszatért, és a szomszéd lakásának ajtaját először egy székkel ütötte, majd később egy késsel többször bele is szúrt a bejárati ajtóba, miközben azt kiabálta, hogy megöli őket.

Ezt követően, 2020 őszén a vádlott az élettársával a XXI. kerületi társasházból egy XIV. kerületi lakásba költözött. Ennek lebonyolításával egy munkatársát, a későbbi sértettet kérte meg, mert tudta, hogy a férfi másodállásban egy költöztető cégnél vállal munkát.  A költözés napján, 2020. november 14-én, a sértett és három kollégája a megbeszéltekhez képest csak néhány órával később érkezett a vádlott lakásához, ahol megkezdték a bútorok teherautóba rakodását. Abban az időben azonban – az akkori járványhelyzetre figyelemmel – kijárási tilalom volt hatályban, és látható volt, hogy annak kezdetéig a késés miatt már nem végeznek a munkával. A vádlott – aki ekkor már ittas volt – ezen összeveszett a sértettel és a többi költöztetővel, akik végül úgy döntöttek, hogy otthagyják a vádlottat, ezért a bútorokat hátrahagyva távoztak.

Másnap a sértett jelezte a vádlottal közös munkahelyén a főnöküknek, hogy összevesztek a vádlottal, ezért a továbbiakban nem akar együtt dolgozni vele. A munkáltató ezután telefonon közölte a vádlottal, hogy addig nem mehet dolgozni, amíg ki nem békül a sértettel. Amikor a vádlott ezt megtudta, felháborodva, ittasan elindult a sértett XXI. kerületi lakásához, ahova már úgy érkezett meg, hogy az egyik kezében egy kést tartott.  Amikor a sértett a hangos kopogásra ajtót nyitott, a vádlott azonnal belépett a lakásba, ahonnan azonban a sértett kitolta őt. A vádlott ekkor a kezében tartott késsel a sértettre támadt, egy erőteljes, határozott mozdulattal a férfi nyaka felé szúrt. A sértett azonban észlelte a mozdulatot, és még időben el tudott hajolni a szúrás elől, ezért a kés csak a nyakának a felszínét érte. A sértettnek ezután sikerült berántania a bejárati ajtót, ezért a vádlott szitkozódva, illetve a sértett megölését hangoztatva, végül távozott a lépcsőházból.

A vádlott cselekménye – a támadás eszközére, módjára, a szúrás erejére és a támadott testtájékra is figyelemmel – egyértelműen alkalmas volt a sértett életének kioltására, annak elmaradása kizárólag a sértett lélekjelenlétének és gyors kitérésének volt köszönhető.

A Fővárosi Főügyészség a büntetett előéletű 40 éves férfit emberölés bűntettének kísérletével, valamint – a korábbi eset miatt – felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével is vádolja. A főügyészség a jelenleg más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztést töltő vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.