Elsőfokú ítélet született egy rendőrségi adatokkal kereskedő volt rendőrtiszt és társai ügyében

Rendőrség

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség eredményesen emelt vádat több volt hivatásos rendőrrel, valamint több ügyvéddel és azok ügyfeleivel szemben, hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. A bíróság elsőfokon valamennyi vádlottat váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és legtöbbjüket végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A vádirat lényege szerint, az ügy egyik fő vádlottja – az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes – 2012-2013. évben, anyagi ellenszolgáltatásért, alkalmanként pár százezer forintért cserébe, budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból. Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében – egy vádlott társával együtt – a teljes körű adatellenőrzésen túl, a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte – róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai, vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben, a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének – rendszeres fizetség ellenében – információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében, amely feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint, szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy – az elkövetéskor szintén rendőr – társával együtt, még 2008-2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki.

A vád tárgyát képezte egy olyan eset is, amelyben egy másik volt hivatásos rendőr – szintén egy rendőr társa közbenjárásával -, anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott – 5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil – szerepelt, egy civil azonban az eljárás során elhalálozott. A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa a tárgyalás eredményeként a vádlottakat váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és a rendőr vádlottak közül négyet, 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az nem jogerős.