Fiatal lányok vettek rá prostitúcióra kiskorúakat Budapesten, köztük egy 12 évest

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy háromtagú, fiatal lányokból álló társasággal szemben, akik 2020 februárjában – majd az egyikük 2021 márciusában is – anyagi haszonszerzés érdekében kiskorú lányokat bírtak rá, vagy próbáltak rábírni arra, hogy férfiak részére szexuális szolgáltatást nyújtsanak.

A vádirat szerint a vádlottak – az elkövetéskor 16, 15 és 20 éves lányok – 2020. február 18-án találkoztak az akkor 12 éves, életkora, családi háttere és anyagi lehetőségei miatt könnyen befolyásolható, kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettel. A vádlottak rövid ismeretség után a lánnyal együtt a IX. kerület, Üllői útra mentek, ahol a 16 éves elkövető rávette a kiskorú sértettet arra, hogy végezzen prostitúciós tevékenységet, egyúttal megígérte, hogy a szexmunkáért kapott pénz felét megkapja. A sértettet a nála idősebb lány határozott, fenyegető stílusa megijesztette, és nem mert ellentmondani neki, ezért a vádlott közvetítésével szexuális aktust létesített egy számára ismeretlen férfival.

A vádlott két társa eközben egy másik, szintén 18. év alatti lányt próbált prostitúcióra kényszeríteni, ennek érdekében a tiltakozó sértettet ököllel, többször megütötték. A bántalmazásnak szemtanúja volt az előbbi ügyféltől éppen visszatérő 12 éves sértett, akiben a másik lány bántalmazása félelmet keltett, és ennek hatására még ugyanazon a napon, további három férfival létesített szexuális kapcsolatot, az ebből származó pénzt pedig átadta az elkövetőknek.

A vád szerint továbbá, a 16 éves lány 2021 márciusában egy másik, szintén nehéz élethelyzetben lévő kiskorút vett rá prostitúcióra azzal az ígérettel, hogy a szolgáltatásért kapott pénzt elosztják egymás között. Az elkövető a 16 éves lányt egy IV. kerületi lakáshoz kísérte, ahol a sértett szexuális szolgáltatást nyújtott egy – az életkoráról tudomással bíró – férfinak. Amikor a sértett másnap, az újabb felhívásra már nemet mondott, a vádlott megfenyegette, hogy kompromittáló videót tesz közzé róla az interneten. A fenyegetés hatására a sértett még több alkalommal nyújtott szexuális szolgáltatást ugyanannak a férfinak.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben 18. év alatti sértett sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntette, gyermekprostitúció kihasználásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A főügyészség a gyermekprostitúciót kihasználó férfival szemben is vádat emelt. A vádiratban mind a négy vádlottal szemben – a fiatalkorúak esetében fiatalkorúak börtönében végrehajtandó – szabadságvesztésre irányul az ügyészi indítvány.

Kép: illusztráció.