Bíróság, kalapács

Nem tudta elfogadni a szakítást a volt élettársát zaklató és bántalmazó budapesti férfi

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 50 éves férfival szemben, aki nem tudta elfogadni a szakítást, ezért folyamatosan, kitartóan zaklatta volt élettársát, továbbá több erőszakos bűncselekményt is elkövetett a nő sérelmére. A férfit az elrendelt távoltartás, az ellene indult büntetőeljárás, de még a letartóztatás sem tartotta vissza a további zaklatástól.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett kapcsolata több évi együttélés után 2020 májusában ért véget. A férfi ezután elköltözött a nő XIX. kerületi ingatlanából, a szakítást azonban nem tudta elfogadni.

A következő két hónapban a vádlott megkeserítette a nő mindennapjait, akarata ellenére telefonon és személyesen is rendszeresen háborgatta a sértettet az otthonánál és a munkahelyén is, valamint a sértett XIX. kerületi házát is rendszeresen megrongálta. Volt olyan, hogy téglával dobta be a ház ablakát, majd később a kitört ablakon bemászott, és egészen a rendőrök kiérkezésééig a nőt szorosan lefogva tartotta. Egy másik esetben fekete festékszóró spay-vel fújta le a ház falát, pár nappal később pedig festékkel öntötte le az ingatlan kapuját. Két különböző esetben pedig kőműveskalapáccsal jelent meg a sértett otthonánál, és azzal rongálta meg a ház utcafronti falát.

A vádlott emellett több esetben másokat bízott meg a sértett otthonának megrongálásával. Egy ilyen alkalommal, egy általa aznap megismert férfi a vádlott szoros irányítása mellett először festékszóróval fújta le a ház falát, majd egy nagyméretű kővel dobta meg az egyik utcafronti ablakot. Egy másik alkalommal a férfi 5000 forintot fizetett egy hajléktalan férfinak azért, hogy a ház egyik ablakát törje be. Ez utóbbi férfit a rendőrök a helyszínen elfogták.

Az elkövető a többszöri rendőri intézkedés és az időközben elrendelt megelőző távoltartás ellenére sem hagyott fel a nő zaklatásával. A férfi 2020. július 28-án reggel, ittasan, a XIX. kerületben, az egyik kereszteződésnél várakozott a kerékpárral munkába tartó sértettre. Amikor a nő a kereszteződéshez ért, a vádlott megállította őt és inzultálni kezdte, majd amikor a sértett értesíteni akarta a rendőrséget, a vádlott ököllel, többször, nagy erővel megütötte a fejét. A sértett a bántalmazás következtében az orrcsont darabos törését és életveszélyesnek minősülő fejsérülést szenvedett.

A rendőrök a férfit még aznap őrizetbe vették, a bíróság pedig ügyészi indítványra elrendelte a férfi letartóztatását. Csaknem 10 hónap elteltével, 2021 májusában a bíróság azonban megszüntette a kényszerintézkedést, és helyette bűnügyi felügyeletet, valamint távoltartást rendelt el, előírva, hogy a vádlott a sértettel semmilyen formában nem léphet kapcsolatba. Mindezek ellenére, a vádlott már a szabadulása napján, telefonon hívta a sértettet, másnap pedig már a munkahelyénél várta. A további zaklatások miatt a férfi végül ismét letartóztatásba került.

A Fővárosi Főügyészség az 50 éves férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettével, személyi szabadság megsértésének bűntettével, rongálás bűntettével, illetve vétségével, valamint több rendbeli magánlaksértéssel és zaklatással is vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A rongálásra felbujtott hajléktalan férfival szemben rongálás vétsége, valamint garázdaság vétsége a vád, és próbára bocsátásra irányul az ügyészi indítvány.

A felvétel elején a vádlott által felbujtott hajléktalan férfi rongálása, a következő részben a vádlott egyik festékszórós fújkálása, végül az ismeretlen bűntárs rongálásai látszanak.