rendőrség

Hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat a börtönbüntetését töltő román embercsempész ellen

Rendőrség

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés és rongálás bűncselekménye emiatt emelt vádat a Mezőkövesdi Járásbíróságon.

A vádirat szerint 2021. szeptember 7-én éjszaka, az M3-as autópályán, Budapest irányába közlekedő tehergépkocsiban két román állampolgár a jármű rakterében 14 hazánkban illegálisan tartózkodó külföldi személyt szállított.

A rendőrök intézkedés céljából egy pihenőhely szervizútjára terelték a járművet, majd egyikük elindult a tehergépkocsi felé, míg társa a 3,5 méterre lévő szolgálati gépkocsi vezetőülésében maradt.

A vád szerint ekkor a román férfi – tudva arról, hogy a szolgálati gépkocsi a teherautó mögött kis távolságra áll – járművével hátramenetbe kezdett és erőteljes gyorsítást követően nekiütközött a rendőrautónak, majd a gépkocsiból kiszállva megkísérelt futva elmenekülni, amit a rendőrök megakadályoztak.

A szándékosan előidézett ütközés következtében a szolgálati gépkocsiban 616.000 forint, míg az elkövető számára idegen tulajdonban lévő tehergépkocsiban 257.000 forint kár keletkezett, így a román férfi ezekért is felelősséggel tartozik.

A Mezőkövesdi Járásbíróság 2022. február 9-én jogerős ítéletével, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 3 hónap börtönbüntetésre, valamint 4 év 6 hónap kiutasításra ítélte a férfit.

Mostani vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje a – jelenleg, a fenti szabadságvesztés büntetését töltő – terheltet halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetésre, határozott ideig tartó járművezetéstől eltiltásra és Magyarország területéről történő kiutasításra.