Az alezredes befolyásolta a gazdasági verseny tisztaságát

Rendőrség

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján egy vezető beosztású katonát és három társát ítélte el a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt.

A Honvédelmi Minisztérium 2016. júliusában közbeszerzési eljárásban való részvételi felhívást tett közzé, amelynek tárgya egy vidéki laktanya egyik épületének felújítása és átalakítása volt. Az ajánlatok elbírálásának szempontjaként a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás elvét határozták meg.

A közbeszerzési eljárásban közreműködött a vezető beosztású honvéd főtiszt is, aki kapcsolattartóként volt kijelölve a minisztériummal tervezési-kivitelezési munkákra szerződő vállalkozásokkal.

A vádirat szerint az alezredes a megrendelői műszaki követelményt, a költségvetés tervezetét és a pályázaton résztvevők által tett ajánlatok tartalmát előzetesen a pályázaton résztvevő egyik cég rendelkezésére bocsátotta. Az alezredes ezen túlmenően ezen cég azon igényét is továbbította egy másik gazdasági társaság felé, hogy az alacsonyabb összegű árajánlatuktól lépjenek vissza, cserébe alvállalkozóként bevonják  őket az üzletbe, amelyben összehangolva tevékenységüket célul tűzik ki a jogtalan haszonszerzésre törekvést.

Az alezredes ezen cselekményével szándékosan segítséget nyújtott ahhoz, hogy a cégek versenykorlátozó megállapodást kössenek az árak rögzítésére. A terheltek ajánlattételre vonatkozó összehangolt pályázati tevékenységének eredményeképpen az ajánlatkérőnek nem volt lehetősége a tényleges piaci viszonyokat tükröző feltételeknek megfelelően elbírálni az ajánlatokat.

A nyomozó ügyészség indítványára a bíróság – előkészítő ülésen – bűnösnek mondta ki a vádlottakat a vádirat szerinti tényállás és minősítés alapján. A bíróság az alezredest – mint bűnsegédet – a 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és lefokozásra ítélte. A többi vádlottat a bíróság egy esetben ugyanilyen, két vádlott vonatkozásában rövidebb tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és több százezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük