A megemlékezés napjaiban is biztonságban

Rendőrség

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját. Rendőrségi közlemény.A rendőrök Hajdú-Bihar megyében is fokozott jelenléttel biztosítják a megemlékezést.

Hajdú-Bihar megyében már a Halottak Napját megelőző napokban megkezdte bűn- és balesetmegelőző tevékenységét a rendőrség. Az egyenruhások jelenlétükkel a lakosság szubjektív biztonságérzetét kívánják növelni. A rendőrök gyalogosan ellenőrzik a megye sírkertjeit. Szolgálatellátásuk során a temetőkbe is bemennek, hogy az állampolgárok nyugodtan emlékezhessenek szeretteikre.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Bűnmegelőzési Osztály tanácsait:

  • Járműveikben látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! Járműveiket minden esetben zárják le!
  • Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!
  • Alkalmazzanak mechanikai és/vagy elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket! (A gépkocsira és a lakásra vonatkozóan is!)
  • Utazás, továbbá nagyobb tömegben való tartózkodás esetén fordítsanak fokozottabb figyelmet értékeikre!
  • Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!
  • Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)
  • Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!
  • Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak maguk mellett, ellenőrizzék értékeik meglétét!
  • Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget és értesítsék a rendőrséget!

 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon! Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

Néhány jó tanács közlekedőknek:

– A temetők közelében számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel!

– Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében. Ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

– Mindig használják a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket, mert azok életet menthetnek.

A balesetek megelőzése érdekében 2015. október 30-tól november 4-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környezetében egyaránt számíthatnak a közlekedők rendőri jelenlétre, amely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul. A segítő, vigyázó jelenlétet csakúgy, mint az elmúlt években idén is a polgárőrökkel együttműködve biztosítják a rendőrök.