Az Apocalyptica új lemezével ősszel Budapesten lép fel

Party Zone

Ismét Metallica-dalokat dolgoz fel az Apocalyptica. A finn cselló-metál zenekar új albumot és őszre turnét jelentett be, amelynek keretében november 25-én a Barba Negra Red Stage-ben játszik.

Az Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. című, csaknem ötvenállomásos európai koncertsorozat szeptember 19-én startol Isztambulban és november végéig tart – közölte a szervező Concerto Music szerdán az MTI-vel.

A finn zeneiskola, a Sibelius Akadémia négy fiatal csellósa 1996-ban találta ki, hogy saját hangszerein adja elő minden idők egyik leghíresebb heavy metál együttese, az amerikai Metallica dalait. Az Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos című anyagon a Metallica nyolc ismert számát írták át csellókra anélkül, hogy a klasszikus hangszerek miatt bármilyen módon visszavettek volna az eredeti nóták vadságából.

Az akkor feldolgozott dalok között volt az Enter Sandman, a Master of Puppets, a Harvester of Sorrow, a The Unforgiven, a Sad But True, a Creeping Death, a Wherever I May Roam, valamint a Welcome Home (Sanitarium).

A Metallica számok feldolgozásait később a rock más klasszikusainak megidézése követte: a finn vonósok idővel saját verziót készítettek a Rammstein, a Faith No More, a Pantera, a Sepultura, a Slayer vagy David Bowie számaira is.

Eleinte csupán instrumentális anyagaik voltak, de a Cult című albumuk két számához már készült énekes verzió is. Ezt követően számos rockénekes vett részt az Apocalyptica lemezeinek felvételein: a finn Lauri Ylönen (The Rasmus) és Ville Valo (HIM), a német Till Lindemann (Rammstein), Nina Hagen vagy az olasz Cristina Scabbia (Lacuna Coil). A turnékon az elmúlt években Franky Perez énekelt.

Zenéjükben a kezdeti négy cselló után megjelent a dob, majd a nagybőgő is. A jelenlegi felállás: Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso (mindhárman csellón játszanak), valamint Mikko Sirén (dob, nagybőgő).

Az Apocalyptica legutóbb 2018-ban járt Magyarországon, akkor az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen lépett fel.

(MTI)