Katasztrófavédelem: csaknem 7 ezer az ukrajnai háború elől menekülő embert helyezett el az OKF

Ország

Csaknem hétezer, az ukrajnai háború elől menekülő embert helyezett el eddig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – tájékoztatta az OKF kedden az MTI-t.

A szervezet a szomszédban dúló háború kezdete óta részt vesz az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezésében – tartalmazza a közlemény.

Rögzítik a Magyarországon áthaladó nemzetközi segélyszállítmányok útdíjmentességét is. A háború kezdete óta csaknem 1500 segélyszállítmány kapott útdíjmentességet – tették hozzá.

Azt írták, a katasztrófavédelem a fővárosi és a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve eddig összesen 6865 ember, köztük 3695 gyermek és 2115 nő elhelyezéséről gondoskodott.

Tizenegy megye (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) összesen 170 befogadóhelyén kaptak biztonságos elhelyezést az otthonukat elhagyni kényszerülők – ismertették.

Emlékeztettek arra is, hogy  Magyarország a központi raktárában tárolt rescEU-készletből lélegeztetőgépeket és azok tartozékait küldte korábban Ukrajnának.

Hétfőn a katasztrófavédelem a Magyarország által az EU Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül felajánlott gyógyszereket és egészségügyi eszközöket tartalmazó szállítmányt adott át az ukrán állam képviselői részére – olvasható az OKF közleményében.