Szerdán azt is megvitatják, hogy az anya nő, az apa férfi-e

Ország

Az Országgyűlés hatnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők szerdán az alaptörvény kilencedik módosításáról (melyben kimondják, hogy „az anya nő, az apa férfi”, de érintett a különleges jogrend és a közpénz is) A képviselők a választási szabályok megváltoztatásáról is tárgyalnak.

Az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd – a napirend elfogadását követően – két képviselő: Szabó Tímea (Párbeszéd) és Simonka György (Fidesz) mentelmi ügyében dönthetnek.

Az azonnali kérdésekre és válaszokra ezúttal is két óra áll rendelkezésre, a koronavírus-járványra tekintettel interpellációk továbbra sem várhatók.

Kedd reggel szavazások követik a napirend előtti felszólalásokat. A képviselők ekkor dönthetnek egyebek mellett az agrárminiszter családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatáról, a tavalyi zárszámadásról, és módosíthatják az adó-, valamint klímatörvényeket.

A határozathozatalok után a kormány vagyongazdálkodást érintő törvénymódosításáról tarthatnak általános vitát, majd további nyolc előterjesztésről is tárgyalhatnak.

A szerdai napirenden kilenc előterjesztés általános vitája szerepelhet. A képviselők ekkor mondhatják el a véleményüket az alaptörvény kilencedik módosítására vonatkozó indítványról, valamint terítékre kerülhet a választási törvény módosítása is.

A nagy járványvédekezés közepén a választási törvény átírására is van energiája a kormánynak

 

Előzmény

Kedden nyújtotta be az igazságügyi miniszter az Alaptörvény kilencedik módosítására irányuló javaslatot, amelyben nem csak azt mondanák ki, hogy „az anya nő, az apa férfi”, de érintik a különleges jogrendet és a közpénzt is.
Az Alaptörvény házasság és család intézményéről szóló L cikkébe beleírnák, hogy „az anya nő, az apa férfi”.
A gyermekek testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogáról szóló XVI. cikket kiegészítenék azzal, hogy:
„Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

Csütörtökön tíz javaslat általános vitájával folytatódhat az ülés. Egyebek mellett szó lesz várhatóan az energiahatékonyságot célzó változtatásokról, valamint felsőoktatási átalakításokról.

Pénteken további kilenc előterjesztést terveznek napirendre venni, így tárgyalhatnak például gyermekvédelmi és szociális tárgyú módosításokról.

A parlament ülése november 23-án, hétfőn ér véget, amikor a képviselők újra azonnali kérdéseket tehetnek fel.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük