Szijjártó: Magyarország támogatja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját az Európai Unióban

Európa Ország Világ

Magyarország támogatni fogja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját az Európai Unióban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt követően, hogy kedden Washingtonban találkozott Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és főtanácsadójával, aki jelentős szerepet játszott az új közel-keleti békemegállapodás kidolgozásában.

Szijjártó Péter, aki Washingtonban egyedüli európai uniós külügyminiszterként vett részt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján, a Facebook-oldalán számolt be a Jared Kushnerrel tartott fehér házi találkozójáról.

“Biztosítottam Magyarország további támogatásáról, és elmondtam neki, hogy a jövőben számíthat arra, hogy Magyarország támogatja az Egyesült Államok Közel-Kelet politikáját az Európai Unióban” – írta bejegyzésében.

A külgazdasági miniszter utolsó washingtoni tárgyalásainak egyikén Dan Brouillette energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélést.

Ezzel kapcsolatban Facebook-oldalán felidézte: “Új helyzet áll elő jövő év elejétől Magyarország gázellátásában. A horvátországi LNG-terminál megépítésével megnyílik a cseppfolyósított gáz piaca hazánk számára. Éves gázfogyasztásunk 10 százalékát az LNG terminálon keresztül fogjuk fedezni, ráadásul most először rendelkezünk olyan hosszú távú gázvásárlási szerződéssel, amelyet nem orosz céggel kötöttünk.”

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter közlése szerint a Shell 250 millió köbméter gázt fog az országba szállítani évente a következő hat esztendőben. Magyarország pedig hét szomszédja közül hattal már összekötötte gázvezeték-hálózatát, már csak a Szlovéniával való összeköttetést kell megteremteni.

Energiakérdésekről a miniszter egy korábbi bejegyzésében azt mondta: Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shell céggel egy hosszútávú gázvásárlási konstrukcióról. Egyúttal kiemelte, Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy minél több forrásból és minél több útvonalon tudjon földgázt beszerezni.

(MTI / Fotó: FB Szijjártó Péter)