“Az EU pénze a mi pénzünk!” – Orbán készen áll a miniszterelnök-jelöltségre

Ország

Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kérdésre válaszolva évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, “én viszont készen állok”.

Jönnek az új nemzeti konzuláticiók

Orbán Viktor igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

“A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat”

– mondta.

Úgy fogalmazott, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, “én sem örülök neki”. Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban.

A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta, a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni; a stabilitás fontos érték, de ha javítani való van, azt ki kell javítani.

“Az EU-s pénz az a magyarok pénze”

Az RTL Klub kérdezett rá, hogy miként juthattak EU-s támogatások Tiborcz Istvánhoz, aki Orbán veje, illetve amikor ügy lett a támogatásokból, miért döntött úgy a kormány, hogy nem hívja le a támogatásokat, hanem inkább a magyar költségvetésből fizetik ki, “kinek volt ez jó”.

Orbán erre azt felelte, nincs olyan európai uniós fejlesztés, ami – ha nem lenne európai uniós pénz rá – ne valósult volna meg magyar költségvetési pénzből.

Az én felfogásomban olyan, hogy európai uniós pénz, nincs is. Az a mi pénzünk. A magyarok pénze. Az EU folyósítja, de a mi pénzünk

– fogalmazott a sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint az EU-s pénz nem támogatás, ugyanis Magyarországról is távozik a pénz külföldi befektetések formájában, ahonnan osztalékként ugyan valamekkora összeg visszaszivárog az országba, de nincs egyensúlyban a ki- és beáramló pénzösszeg.

Lázár János szerezze vissza Hódmezővásárhelyt!

A kormányfőt arról kérdezték, hogy a napokban három korábbi kancelláriaminisztere, Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János is kritikát fogalmazott meg a Fidesszel, illetve a kormánnyal kapcsolatban.

Erre Orbán Viktor úgy reagált, elfogult mindhármukkal szemben, mert kancellárminiszterei voltak és barátai ma is.

Stumpf István volt miniszterről, korábbi alkotmánybíróról a kormányfő úgy nyilatkozott: mindig a legnagyobb tisztelettel viseltetett iránta, a véleményét is kikéri, meghallgatja, és igyekszik is megfogadni.

“És igaza van, ha az ember támadó középpályásnak már nem jó (…), akkor védekező középpályásnak kell lenni”

– fogalmazott.

Navracsics Tibor munkájára számít a következő időszakban is – mondta Orbán Viktor –, mert ő az egyetlen olyan volt európai uniós biztos, aki Fidesz-tag. Felbecsülhetetlen tapasztalatára ő személyesen és az ország is igényt tart szavai szerint. Megjegyezte, kormánybiztosi kinevezése is van Navracsics Tibornak, a Veszprém Európa kulturális fővárosi címével kapcsolatos munkáért felel.

Lázár Jánosnak pedig – aki Hódmezővásárhely és térsége fideszes országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere – nagy érdemei vannak a kormány működésének dinamizálásában,

“csak úgy alakultak a dolgok, hogy elveszítettük közben Hódmezővásárhelyt, és most neki az a dolga, hogy visszaszerezze, és ehhez sok sikert kívánok neki, és minden támogatást meg is adok”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Adómentességet a háromgyermekes anyáknak is

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon. Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.

A kormányfő szerint ma a demográfiai kihívás jelenti a legfőbb problémát Magyarország számára. Ha “nem bevándorlókat akarunk, hanem magyar gyermekeket”, és a magyar gazdaság képes a forrásokat megtermelni, akkor az egyetlen megoldás az, hogy a forrásokból minél nagyobb összeget a családok és a gyermeknevelés támogatására fordítsanak – hangoztatta.

Orbán Viktor azt szeretné, hogy a háromgyermekes anyákra is kiterjesszék a négygyermekes édesanyákra bevezetett személyijövedelemadó-mentességet. Az a cél, hogy a “családvédelmi akcióterv hegyében” az legyen, hogy 2021 január elsejétől azok, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót – mondta. Hozzátette: erőteljes szakmai egyeztetés folyik erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

Klímatervet is ígért

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. Kifejtette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt “a magyarok közös életét”, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni – tette hozzá.

Közölte: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Lehetséges, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A klímavédelem fontos, de drága dolog – mutatott rá.
Orbán Viktor elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.
Közölte: Magyarország kiindulópontja kedvező, mert 21 olyan ország van, amely képes volt jelentős gazdasági növekedésre, miközben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, és Magyarország ezen országok között van. Magyarország a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozik – tette hozzá.

Úgy vélte, minderről hosszú viták várhatók Európában, és e vitákban Magyarországnak fontos szempont, hogy a “klímarongálókkal” kell elsősorban megfizettetni a költségeket, nem emelkedhetnek a családok által fizetett energia- és élelmiszerárak, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt, így az uniós költségvetésben ne a kohéziós alaptól vegyenek el forrásokat. Az is fontos, hogy kimondják: atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot építeni – mondta.

Expozéját összegezve azt mondta, az önkormányzati választással a választási év lezárult, a következő több mint két évnek a kormányzásról kell szólnia, nem választásról. A kampányidőszak véget ért, a kormány a maga részéről legközelebb kampányban 2022. január 1. után vesz részt, addig pedig az országépítés lépéseire összpontosít a kabinet – közölte.

Kérdésekre válaszolva a kormányfő kijelentette: a magyar energiapolitika eddig sikeresen elkülönült a szövetségi politikától, és ezt a két dolgot szeretnénk a jövőben is külön tartani.

Az iráni-amerikai konfliktusnak az ország energia- és szövetségi politikájára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, eddig sikerült a két dolgot külön kezelni és erre törekszik a jövőben is. Szeretné elérni, hogy Irán ügyében az Európai Unió és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság csökkenjen.

A magyar álláspont egyértelmű: egyetlen ország esetében sem támogatjuk, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok köre bővüljön – szögezte le Orbán Viktor.

Azt mondta, a magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van tízéves kormányzásuk után, mint bármikor korábban volt, bár “minőségi javulást” eredményezne, ha Romániában minél hamarabb megkezdődne a gázkitermelés, illetve ha Horvátország hozzájárulna, hogy az épülő LPG-terminálban Magyarország résztulajdonossá válhasson.

Ha ez a két dolog megtörténik, a magyar energiafüggetlenség garantálva lesz – szögezte le.
A miniszterelnök szerint jó hír, hogy szerdán Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök társaságában felavatta a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszát. Értékelése szerint ezzel “egy új irányból is képesek leszünk gázt szállítani”.
Kiemelte: a magyar energiastratégia a nukleáris energia arányát akarja megnövelni, valamint a megújuló energiáét – azon belül is a napenergiáét -, ez pedig ugyancsak a függetlenedés irányába mutat.

Nincs bizonyíték arra, az orosz építésű erőműveket politikai célokra használnák fel az oroszok, ezt egyébként is kizártnak tartja – mondta.

Az Ukrajnával kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök kifejtette: minden magyar erőfeszítés ellenére sem tudott eddig létrejönni magas szintű találkozó az új ukrán vezetéssel, de reményét fejezte ki, hogy a jövőben lesz ilyen, és új lendületet tud adni a magyar-ukrán kapcsolatoknak, amelyek “nagyon leromlottak” az előző ukrán elnök időszakában.

Azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati választás után többen is felvetették a Fideszen belül a változás szükségességét, Orbán Viktor úgy fogalmazott: “sajnos a Fidesz sem tökéletes képződmény”, számos helyen lehet rajta javítani, ennek a munkának az irányítása pedig pártelnökként az ő feladata. Mint mondta, azon nem kell csodálkozni, hogy az ellenzék is nyert az önkormányzati választáson, ez – mint mondta – a demokrácia lényege.
Ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott az ellenzékieknek szavaztak bizalmat a választók – mondta. Hozzátette, a Fidesz győzelme sem végleges, minden nap újra meg kell nyerniük a politikai vitákat. Úgy fogalmazott, ha van haszna a demokráciának, akkor az az, hogy minden pártot arra kényszerít, újra és újra jobb teljesítményt nyújtson.