Oscar-díj 2024

Oscar-díj 2024: ilyen volt a gála testközelből – Exkluzív!

Kultúra

Mihalek Zsuzsa filmes berendező Oscar-díjas lett James Price és Shona Heath designegekkel Produkciós Design kategóriában. A magyar siker mellett – egy igazán meglepő győzelem is született az Oscaron. Tudósítónk az Amerikai Filmakadémia hivatalos Oscar Viewing partiján követte az eseményeket Hollywoodban.

A legendás John Lennon fia, Sean Ono Lennon és csapata is Oscar-díjas kapott dén. A War is Over (A háborúnak vége) című animációs kisfilmjük – amelyet John és Yoko zenéje inspirált – eredetileg videoclipnek indult, de a rendező a narratív formát érezte inkább a megfelelőnek. Ha mégsem ezt a formát választották volna, akkor a csapat ma nem állhatott volna színpadon a 96. Oscar, hogy átvegyék a díjat.

Az idei díjátadó emelett tartogatott még pár derűs pillanatot, amelynek egy része előre eltervezett helyzetkomikumokra épült, mint például Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito egymás mellé állítása a színpadon vagy John Cena (teljesen!) meztelen megjelenése. Az igazán látványos és merész ötletet más nem is tudta volna annyira jól megvalósítani, mint az F9 sztár, aki kidolgozott teste előtt mindössze egy sárga borítékot tartott. A dolog figyelemfeketésre szolgált, a borítékon az állt: Jelmeztervezők. Láthatóak vagyunk.

Oscar-díj 2024

Azért is fontos felhívni a nézők figyelmét a “kisebb” kategóriákra, mert nem árt egy kis emlékeztető, hogy a filmgyártás komplex műfaj, amelyben minden területnek megvannak a kiváló szakemberei. Ahogyan idén büszkék lehetünk Mihalek Zsuzsa már Oscar-díjas berendezőre is, aki a kollégái – James Price és Shona Heath –  elmondása alapján szívét-lelkét beleteszi a munkába, olykor még a saját tárgyait sem sajnálja bevinne egy film díszletébe, ha azt kívánja az alkotás.

Hasonlóan alulértékelt kategória a kisfilm is, amelyben Sean Lennon-ék csapata is díjat nyert. Viszont szerencsére az Oscar-héten rengeteg olyan, a nagy gálát megelőző esemény zajlik Hollywoodban, ahol teret adnak a nagyközönségnek, hogy megismerjék ezeknek a kategóriáknak is a művészeit.

Az Oscart megelőző napok valamelyikén például a Bardot nevű helyen a Holly Shorts Film Festival  kilenc (!) idei Oscar-nomináltat vonultatott fel egy nagyszabású záróeseményen. Habár ez nem hivatalos Akadémia rendezvény volt, az Akadémia és a Kodak támogatását élvezte és valóban méltó és felemelő hangulatú ünneplése volt az Oscar-jelölt kisfilmeseknek.

Oscar-díj 2024

A zenei kategóriák valamivel közkedveltek, hiszen a világsztár zenészek írják és adják elő sokszor a főcím- és betétdalokat. Így a zenei világ és a filmes világ egy kellemes metszetét adja ki ez a kategória. Idén a nálunk, a legutóbbi Szigeten is fellépett Billie Eilish a valahai legfiatalabb díjazottként vihette haza a díjat, olyan nagyágyúk elől elhalászva azt, mint Laura Karpman, aki az American Fiction (Amerikai irodalom) alkotója. Laurával az Oscar-hét elején, hétfőn találkoztunk egy nőket támogató luxus-rendezvényen, ahol szerényen beszélt az Oscar-jelöléséről és inkább a film jelentőségét hangsúlyozta.

Az idei mezőny egyébként sokkal nagyobb volt, mint a tavalyi.  321 film versengett az arany szobrokért a különböző kategóriákban, tehát jelentősen emelkedett a versenybe bejutott filmek száma, az előző évhez képest. Akkor  301 film szállt harcba a díjakért. 88 országbóérkeztek jelentkezések az Nemzetközi Film kategóriában.

– Vida Virág –