Vida Virág és America Ferrera

America Ferrera rangos díjat vehet át a 29. Critics Choice Gálán

Kultúra Világ

A Critics Choice Association (CCA) bejelentette, hogy a Barbie film sztárja, az Emmy-díjas színésznő, rendező és producer, America Ferrera kapja a 29. Critics Choice Awards kiemelt, SeeHer Díját 2024-ben. A soron következő Critics Choice Awards díjátadót, január 14-én, vasárnap tartják Los Angelesben, mely az amerikai filmes szakújságírók és kritikusok legrangosabb szakmai díjkiosztójának számít Hollywoodban.


America Ferrera sokszorosan elismert színésznő, rendező és producer, akit számos ikonikus szerepe tett híressé mind a televíziósban, mind a filmvásznon, köztük az Ugly Betty, a Real Women Have Curves, a The Sisterhood of the Traveling Pants, a Superstore és legutóbb Greta Gerwig történelmet író Barbie-jában. Az Ugly Betty áttörő alakításáért Ferrerának Emmy®, Screen Actors Guild Award®, valamint ALMA és Imagen Awards és még sok más díjat is elnyert.

A SeeHer-díjjal olyan kiemelkedő női filmes alkotókat tüntetnek ki, akik támogatják a nemek közötti egyenlőséget hitelesen megjelenítve karaktereiket, elutasítják a sztereotípiákat és átlépik a konvencionális határokat.
Az előző években olyan díjazottak vehették át a SeeHer-díjat, mint Viola Davis (2017), Gal Gadot (2018), Claire Foy (2019), Kristen Bell (2020), Zendaya (2021), Halle Berry (2022) és Janelle Monáe (2023).

Ferrara hosszú ideje aktív politikai szereplőként is. 2020-ban, kilenc másik kiemelkedő aktivistával – köztük Eva Longoria-val és Christy Haubegger-el – indította el a Poderistas nevű kezdeményezést. A Poderitas egy nonprofit szervezet, amely azt helyezte fókuszba, hogy tájékoztassa, megerősítse és inspirálja a latin-kultúrából származó és abban élő nőket arra, hogy képesek legyenk kiállni magukért, érvényre juttassák erejüket, átformálják életüket és közösség elavult szabályait.

Ferrera-t többször kérték fel előadóként rangos eseményeken való részvételre, így a TED, a DNC, és a March for Our Lives pódiumain is hallhatta őt a közönség. 2017-ben a Women’s March on Washington nyitó felszólalója, illetve az Artists’ Committee elnöke is volt. Aktivizmusa televíziós dokumentumfilmekben is megjelent, mint például a PBS csatorna számára készült Not Done: Women Remaking America, az EPIX TV mini-sorozat America Divided, a Showtime forradalmi dokumentumfilmje, The Years of Living Dangerously, és Nicholas Kristof sorozata a PBS Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide. Ferrera egyúttal a HARNESS szervezet egyik alapítója is férje, Ryan Piers Williams és barátjával, Wilmer Valderrama mellett.

A kitüntetést a Chelsea Handler által vezetett díjátadó gálán adják át, amelyet élőben sugároznak a The CW csatornán Észak-Amerika szerte, 2024. január 14-én, Los Angeles-I idő szerint este 7:00 – 10:00 óra között.

– Vida Virág –

A kezdőképen Vida Virág és America Ferrera.