Romantikus orosz szerzők művei az Opera Zenekar nyitókoncertjén

Kultúra

Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitánya, Rahmanyinov 2. zongoraversenye és Csajkovszkij 5. szimfóniája szerepel a Magyar Állami Operaház szeptember 24-i évadnyitó hangversenye, az Opera186 műsorán.

A dalszínház Szláv szezonjába illeszkedő est szólistája Balogh Ádám, a népszerű darabokat a világhírű dirigens, Pinchas Steinberg vezényli – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Állami Operaház Zenekara, amely jogelődje – a Pesti Magyar Színház/Nemzeti Színház Erkel Ferenc által alapított szimfonikus együttese – révén 187. szezonját kezdi idén, hangversenyeit immár hagyományosan operanyitánnyal indítja. Ez alkalommal az orosz nemzeti opera és zenei tradíció 19. századi megteremtője, Mihail Ivanovics Glinka 1842-ben bemutatott, Ruszlán és Ludmilla című operájának nyitánya szerepel a műsoron.

A ritkán játszott opera Puskin azonos című verses költeménye nyomán meséli el a kijevi nagyherceg lánya és az őt megmentő kijevi lovag viszontagságos, ám végül boldog egymásra találással végződő történetét. Az Operaház szoborteraszán is látható szerző nyitánya közkedvelt koncertdarabnak számít.

A műsoron ezt követi Szergej Rahmanyinov 2. zongoraversenye, amelyet a késő romantikus zeneszerző I. szimfóniájának sikertelen bemutatóját követő csaknem négyéves alkotói válság után, 1900-1901 folyamán írt. A zeneszerző egyik legsikeresebb darabjának számító, csaknem negyvenperces, háromtételes mű 2. tételének melankolikus akkordjai inspirálták Eric Carmen 1975-ös All by Myself című népszerű slágerét.

A 2. zongoraverseny szólistája az operaházi esten Balogh Ádám lesz. A húszas éveinek közepén járó, Junior Prima és Cziffra Tehetség díjas előadó nemzedéke legígéretesebb magyar zongoraművészének számít – írják, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedben számos európai, amerikai és ausztrál zenei versenyen szerepelt eredményesen. 2010-es debütálását követően a Budapesti Fesztiválzenekarral szinte minden más jelentős magyar szimfonikus együttessel is koncertet adott, de először hallható az Operaházban és az Opera zenekarával.

A szünet után a Rahmanyinovot is inspiráló romantikus zeneszerző, Pjotr Iljics Csajkovszkij 5. szimfóniája zárja az est műsorát. Az Operaház szoborteraszán ugyancsak megörökített, az Ybl-palotában főként operái és balettjei által képviselt zeneszerző 1888-ban bemutatott műve életének utolsó alkotói ciklusához tartozik. A négytételes, csaknem egyórás darab eredetileg programzenének készült, és Beethoven 5. szimfóniájához hasonlóan az ember sorsával, végzetével folytatott egyoldalú küzdelmét dolgozta volna fel. Csajkovszkij végül elvetette ezt a tematikát és változatos, fúvósokban gazdag, diadalmas fináléban kicsúcsosodó alkotást hozott létre, amely minden korábbi baljóslata ellenére lezárásában harsány életörömöt tükröz.

Az est karmestere, az izraeli születésű Pinchas Steinberg immár egy évtizede visszatérő vendége a Magyar Állami Operaház Zenekarának. A koncerteket és operákat egyaránt vezénylő nemzetközi hírű művész csaknem öt évtizedes pályafutást tudhat magáénak, amely során öt kontinens szinte valamennyi neves együttesét dirigálta, lemezek sorát készítette, és állandó vendégkarmestere volt a Bécsi Állami Operaháznak. Vezető karnagyként tevékenykedett a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara élén, és évekig dolgozott az Opera Zenekar művészeiből álló Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagyaként is.