Színe-java – Wei Xiang kiállítása a Foton Galériában

Kultúra

Színe-java – A szülőváros emléke címmel nyílt kiállítás Wei Xiang Magyarországon élő kínai fotóművész felvételeiből a budapesti Foton Galériában.

A keddtől látható kiállítás Wei Xiang fotográfusi és a festészeti munkáinak kombinációját, kísérleteit mutatja be. A kínai származású művész alkotásai ugyanis fényképek és festmények is egyben, ő maga fotográfiai festészetnek nevezi ezeket a próbálkozásokat – közölte az MTI-vel kedden a Foton Galéria.

Wei Xiang festészetből diplomázott, művészi tanulmányai során esztétikai és kompozíciós problémákkal ismerkedett meg. Jártas lett a színtanban, a térérzékeltetésben és a kép konstrukciójának kialakításában, így már ezzel a fajta művészi látásmóddal kezdett el fotózni – idézi fel a kiállítás ajánlója.

Mint írják, a művészt elsősorban az foglalkoztatta, hogyan tehető egyedivé a fotó, milyen eszközzel tudja festőként átértelmezni, kiemelni egy-egy fényképe témáját, erre pedig a színek, a színezés adta meg számára a választ. De nem fizikai-kémiai vagy digitális eljárással akart színes fotót készíteni, hanem szubjektív saját színezéssel értelmezni a fotók témáját – áll a közleményben.

Wei Xiang ezért az utóbbi években a festészet különböző formáival kísérletezett a fotóin. Vagy közvetlenül a képek nyomataira festett rá finoman, ahogyan a fényképészek tették száz évvel ezelőtt vagy pedig vastag olajfestékkel fedte be őket, és csak néhány kiemelt képi elemet tartott meg.

Emellett kísérletezett a fényképek papírra és vászonra nyomtatásával is. Olyan vizuális nyelven próbál megszólalni, amely lehetővé teszi, hogy a festészeti technikák elvegyüljenek a fotografikussal. A színhasználattal, vagyis a kiemeléssel a fotó dokumentum értékének megőrzésére, egy szubjektív valóság-interpretációra törekszik – szól a január 15-ig látogatható kiállításról a Foton Galéria közleménye.

 

MTI