Idén átlépi a 200 milliárd forintot a magyar filmipar költése

Kultúra

Több mint 200 milliárd forintot meghaladó költéssel idén rekordévet fog zárni a magyar filmipar a Nemzeti Filmirodához beérkezett előzetes regisztrációk alapján – tájékoztatta Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-t.

Az NFI tájékoztatása szerint filmintézet intézkedéseinek és a kiváló magyar szakembereknek köszönhetően ebben az évben sikerült tovább növelni a filmipar volumenét: míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164,4 milliárd forintot, idén várhatóan már átlépi a 200 milliárdot.

Magyarországon évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják és az összköltés 2016-ban lépte át először a 100 milliárd forintot. A növekvő tendencia azóta is folyamatos. A gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően még a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem tudták megállítani a fejlődést.

Idén is híres sztárok és alkotók jöttek Magyarországra forgatni: Cate Blanchett, Kevin Hart és Jamie Lee Curtis a Borderlands-on dolgozott, Oscar Isaac és Ethan Hawke a Moon Knight forgatására jött, Emma Stone, Mark Ruffalo és William Dafoe a Poor Things című filmen dolgozott, és a napokban érkezett Mel Gibson a The Continental című minisorozat fogatására.

Előkelő helyet foglal el a filmes “világtérképen” Magyarország, az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, a szektorban dolgozó közel 20 ezer szakemberre nagyon büszkék lehetünk – idézi a tájékoztató Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI igazgatóságának elnökét.

“A fejlődés motorja a nagyköltségvetésű, nemzetközi filmek gyártása, amiket a világszerte elismert magyar filmes tradíció, a csodálatos helyszínek, a legmodernebb stúdiók, a naprakész szaktudás és a filmes adókedvezmény csábít Budapestre” – hangsúlyozta, hozzátéve: a kormányzat támogató hozzáállásának, a hazai produkciós irodáknak és külföldi partnereink bizalmának köszönhetően még a világjárvány sem tudta megtörni a növekvő tendenciát.

“Fő célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Ennek érdekében vágtunk bele a fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésébe, és folyamatosan erősítjük a szakember-utánpótlást, hogy a megelőzzük a munkaerőhiányt” – emelte ki.

 

MTI

pixabay