Vendégelőadásokkal és új bemutatóval ünnepel a Ciróka Bábszínház

Kultúra

Vendégelőadásokkal és új bemutatóval ünnepli hivatásossá válásának 35. évfordulóját október 9. és 11. között a kecskeméti Ciróka Bábszínház – közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

Kiszely Ágnes elmondta: a 3 nap 5 előadás elnevezésű programsorozat minden korosztály számára tartogat meglepetést.     A legkisebbeket, vagyis a négy éven aluliakat a KL Színház Izeg-mozog című vendégelőadására várják október 10-én két alkalommal is. A gyermekek a húszperces előadás alatt elmerülhetnek a hangok, színek, formák, ízek, szagok, fények, tárgyak világában, a végén pedig közös játékban is részt vehetnek.

Az óvodásokat a “pirossipkás” vidám fickó, Vitéz László szórakoztatja október 9-én. A vásári játékok hőse most az elásott kincset keresi, közben pedig megküzd a pokolbéli ördögökkel, amelyben ezúttal is nagy segítségére lesz “nagymamucikája” palacsintasütője.

A programsorozat fő eseménye, a bábszínház iskolásoknak szóló legújabb produkciója, az Ilka titka című előadás bemutatója szintén október 10-én lesz. Az izgalmakkal teli, humoros történet főszereplője Ilka, aki rendkívül kedves és szeretetreméltó kislány egészen addig, amíg szülei szófogadóan teszik, amit tőlük kíván.

Az új évad első premierdarabjának főszerepében a társulat új színésze, Darvas Emőke mutatkozik be. Cseri Hanna – aki a darab színpadi változatának szerzője is egyben – ötödéves, végzős rendező hallgatóként állította színpadra az Ilka titkát. A zeneszerző Gyüdi Eszter ugyancsak első alkalommal debütál a Ciróka Bábszínházban. A bábok és a díszlet Grosschmid Erik munkája. A további szerepekben Fülöp József, Krucsó Júlia Rita, Lendváczky Zoltán és Szörényi Júlia látható.

A felnőtteknek a jubileumra Fabók Mariann előadásával készülnek, aki Mikszáth Kálmán A fekete kakas című művével tér vissza a bábszínház falai közé október 11-én. A novella összes szereplőjét megannyi báb, maszk mögé rejtőzve egy személyben kelti életre a bábjátékos, az író egyik legmélyebben elgondolkodtató művében.

Az ünnepi hétvégén a 35 éves érdeklődőket vendégként fogadják a Ciróka Bábszínházban, és mindhárom napon, az előadások végén nézőikkel együtt is megünneplik a társulat tagjai a kerek évfordulót – sorolta az igazgató.

Kiszely Ágnes felidézte: Báron László képzőművész és tanár az ötvenes évek végén alapított bábszakkört a Kecskeméti Szakmunkásképző Iskolában. Később az óvónőképző főiskolai kar elindításával egyre többen csatlakoztak a közben folyamatosan fejlődő és jelentős hazai, valamint nemzetközi sikereket elért bábegyütteshez. Nevét is ebben az időben kapta a jól ismert “Ciróka-maróka, mit főztél Katóka.” kezdetű mondókáról. A társulat a nyolcvanas években a pécsi Bóbita és az egri Harlekin után 1986-ban vált hivatásos színházzá. A kezdetben a Katona József Színház tagozataként működő társulat 1991-ben lett önálló városi fenntartású intézmény.

 

MTI

pixabay