Tíz koncert a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon

Kultúra

Magyar és külföldi szerzőktől tíz koncert, köztük egy ősbemutató szerepel a 3. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál programjában. Az eseményt augusztus 26-31. között rendezik több budapesti helyszínen.

A Magyarország legfiatalabb koncertmestere, Miranda Liu hegedűművész által alapított fesztivál középpontjában a kamarazene hiteles bemutatása, a tehetségek támogatása áll – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Idén újra élőben találkozhat a közönség a kamarazenei fesztivál és mesterkurzus visszatérő művészeivel és új fellépőivel. A járványhelyzet miatt az első sikeres év után az esemény tavaly koncertek nélkül, online mesterkurzusokkal zajlott, amelyeket a közösségi oldalakon a nézők élőben követhettek.

Idén újra ösztöndíjjal, valamint rugalmas és magas színvonalú kurzuskínálattal várja a fiatalok jelentkezését a fesztivál tanári kara. A hallgatók online, illetve hibrid – online és Budapesten zajló – háromalkalmas órán vehetnek részt, az egyalkalmas kurzusokra teljes ösztöndíjat kapnak a felvételt elnyerők. A fesztivál oktatói között van Miranda Liu mellett Georgij Csaidze (zongora), Bartosz Koziak (cselló), Győri Noémi (fuvola), Pálfi Csaba (klarinét) és Bábel Klára (hárfa).

A fesztivál nyitóeseményét a Szabó Ervin Könyvtár kertjében tartják augusztus 26-án, ezt követően a Régi Zeneakadémia, a Hubay Palota, valamint a Zenetudományi Intézet (Erdődy-Hatvany-palota) ad otthon a koncerteknek.

Az idei program középpontjában több magyar zeneszerző szerepel: Liszt Ferenc és Hubay Jenő egykori otthonaiban hallhatók a szerzők darabjai, emellett Ligeti György, Szokolay Sándor és Balassa Sándor művei is elhangzanak olyan művészek előadásában, mint Miranda Liu, Győri Noémi, Borbély László, Bábel Klára, Nagao Haruka, Szalai Éva, Georgij Csaidze, Bartosz Koziak vagy a Central European String Quartet.

A magyar zene mellett Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Dvorak, Saint-Saëns, Karol Szymanowski, Witold Lutoslawski, George Crumb, Federico Mompou műveit is hallhatja a közönség. A zárókoncerten bemutatják a CESQ II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabját, Andrea Vanzo Wires (2020) című művét, amely ősbemutató.

A fesztivál teljes műsora megtalálható a rendezvény honlapján, a https://nmicmf.com címen.

 

MTI

pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük