Katonazenekari fesztiválra készül Debrecen

Kultúra

Négy külföldi és három hazai együttes vesz részt július első hétvégéjén Debrecenben, a XIX. Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon – jelentették be a szervezők szerdán sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Az ország legjelentősebb katonazenekari találkozóját 1977 óta kétévente rendezik meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

A seregszemlén hazai és külföldi zenekarok mutatják be hangszeres és katonai tudásuk legjavát, látványos zenés felvonulások, térzenék, alaki bemutatók és koncertek keretében.
Az idei fesztiválon a Magyar Honvédség (MH) központi zenekara, illetve a debreceni és a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok mellett bemutatkozik a debreceni közönségnek az osztrák burgenlandi tartományi zenekar, a francia fegyveres erők páncélos és lovas alakulatainak zenekara, a horvát fegyveres erők zenekara és a lengyel légierő zenekara is.
A katonamuzsikusok a klasszikus katonazenekari darabok bemutatása mellett komoly- és könnyűzenei koncerteket adnak Debrecen közterein, a Nagyerdőben és a Főnix csarnokban.

A fesztivált emellett gyerekprogramok, kiállítás, színházi és folklórbemutatók teszik emlékezetessé – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

A katonazenekari fesztivál kísérőrendezvényeként Múzsák a lövészárokban – a világháborúk emlékezete képekben címmel nyitottak meg kiállítást szerdán a debreceni Kölcsey Központban.