Óriási az érdeklődés a Csaba királyfi rockopera csíksomlyói bemutatója iránt

Kultúra

Óriási az érdeklődés a Csaba királyfi című székely nemzeti rockopera csíksomlyói díszbemutatója iránt, az augusztus 15-i eseményre százezer látogatót várnak – közölte a mű szerzője, G. Nagy Ilián keddi debreceni sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy a Nagyboldogasszony ünnepén tartandó bemutató az év egyik legnagyobb Kárpát-medencei kulturális eseménye lesz.

A darabban mintegy félezren szerepelnek az énekesektől a táncosokon, lovasokon át a statisztákig. A szereplők Pécstől Gyimesközéplokig több helyszínről verbuválódtak, láthatja majd a közönség mások mellett a debreceni Hajdú Táncegyüttest, a püspökladányi Kenderkóc néptánccsoportot, valamint a sepsiszentgyörgyi íjászokat is.

A csíksomlyói helyszín olyan tömegjelenetek előadására is lehetőséget teremt, amelyek a mű 2011-es gyergyószárhegyi ősbemutatóján és a Püspökladányban tartott 2014-es magyarországi bemutatón nem voltak lehetségesek.

G. Nagy Ilián a csíksomlyói nyeregben tartandó előadásra meghívja Klaus Iohannis román államfőt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is. A szerző a keddi tájékoztatón bemutatta azt a két díszmeghívót is, amelyet kettejüknek terveznek átnyújtani.

A Csaba királyfi szövegkönyvét, verseit és zenéjét G. Nagy Ilián szerezte, Bene Zoltán hangszerelte. A szerző korábban székely nemzeti operaként határozta meg a művet, amelyben a rockopera elemei mellett a klasszikus opera hangzása is megtalálható. A darabban ujgur, székelyföldi és csángó dallamrészletek is felismerhetők.

G. Nagy Ilián korábban azt mondta, műve iránt azért nagy az érdeklődés, mert előtte senki nem írt egész estés színpadi művet Csaba királyfiról, Attila hun király mondabeli fiáról. Az opera felidézi Csaba királyfi alakját, azt, hogy miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, miként várták vissza a székelyek és hogyan teljesedik be az öröksége.