A katolikus újjászületés éve keretében konferenciát rendeztek Debrecenben

Kultúra

A katolikus újjászületés emlékéve keretében történelmi konferenciát rendeztek pénteken Debrecenben.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök megnyitójában felidézte: 300 évvel ezelőtt, amikor törvénybe iktatták Debrecen szabad királyi városi rangját, feltételül szabták, hogy letelepedhessenek a katolikusok a városban, és telket kellett biztosítani a katolikus templom építésére.

A püspök az évfordulóra való tekintettel az idei esztendőt a katolikus újjászületés évének nyilvánította, s az idei rendezvények legrangosabbjának nevezte a Debreceni Egyetemen (DE) tartott, A katolikus egyház története, újjászületése a 18. századi Debrecenben című történelmi konferenciát.

“A történelem az időben magvalósuló élet, a történettudomány pedig ennek az élő folyamatnak a tudománya” – fogalmazott Bosák Nándor. Hozzátette: a keresztények “nemcsak az események láncolatát látják, hanem mindig a történelemben megélt emberi életet szemlélik”.
A katolikus újjászületés emlékéve elnevezésben az újjászületés a történelemben megvalósuló életre utal – jegyezte meg a püspök.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: a 300. évforduló nemcsak a katolikusok, hanem az egész város ünnepe. A konferencia jó alkalom arra, hogy a középkortól napjainkig áttekintsék a debreceni katolikusok történetét – fűzte hozzá.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora arról szólt, hogy Debrecen a reformáció központja, s a katolikus embereknek ebben a miliőben történő felemelkedéséről szól a történelmi konferencia.

Az ország jövőkeresésének alapja, hogy a múltunkba, különösen annak egyháztörténeti vonatkozásaira visszanézzünk – mondta a rektor, megjegyezve: ha a kalandozó magyarok nem veszik fel – vagy nem kényszerítik rájuk – a kereszténységet, akkor nincs keresztény Magyarország, ma nincs Magyarország.

Papp Klára, a DE bölcsészettudományi karának dékánja hozzátette: a mostani konferencia előadói arra is kitérnek, miként élte meg Debrecen reformátussága a katolikusok visszatérését, illetve a katolikusok hogyan érvényesülhettek a református többség mellett.