Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a BKK

Helyi hírek

Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), így 2025-től további modern, klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark.

A BKK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. Az új szerződések a tervek szerint ugyanúgy tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók.

A pénteken megjelent ajánlati felhívások első körben 150 új autóbusz – 50 szóló, valamint 100 csuklós – forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A lejáró szerződések szerint üzemeltetett autóbuszokat folyamatosan felváltó új járművek a város szinte bármelyik vonalán közlekedhetnek majd – írták.

A BKK kiemelte, a fővárosi önkormányzat és a társaság elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és az élhetőbb Budapest megteremtése mellett. Ezért a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén elindulnak – olvasható a kommünikében.

Mint írták, a fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsonypadlós buszok közlekednek Budapesten.

A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba.

Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a fővárosnak és a BKK-nak.

A BKK közleménye szerint az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát: már az összes Solaris-Skoda Trollino trolibusz közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszerezniük, továbbá a következő években összesen 51 modern, alacsonypadlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik – az Európai Unió támogatásával – a fővárosba.

(MTI)