Krúbi Debrecen Campus Fesztivál

Krúbi Debrecenben is belenyomta a Fidesz orrát a piszkába – ez volt a 2023-as Campus Fesztivál eddigi legmerészebb performansza

Helyi hírek Party Zone

Egy meggyőződéséből kimozdíthatatlan hazaáruló liPsi kormánykritikus fesztiválozó számára mi más lehetett volna a 2023-as debreceni Campus Fesztivál leg”várósabb” koncertje, mint a Krúbié? Szombaton a Carson Coma és Beton.Hofi még okozhat meglepetést, de – nagyszerűségüket nem vitatva – azért kijelenthető, hogy a fiatal pomázi rapperhez képest mindkét együttes/előadó jóval szelídebb, udvariasabb formában fejezi ki alkalmanként nemtetszését a magyar kormány vitatható döntéseivel (ebből azért nincs kevés) kapcsolatban.

Nem öncélúan trágár

Krúbi – vélhetően valós – politikai meggyőződését ügyesen illesztette be abba a nem is oly szűk piaci résbe, ahol – bár óriási igény lenne rájuk – csak viszonylag kevés előadó mer működni. A gyakran trágár, esetenként az ízléstelenség határát is átlépő naturalisztikus szövegeit hallva mégsem érződik öncélúság. Mondanivaló és mögöttes tartalom van bőven, Krúbi pedig ügyesen csomagolja mindezt a merev társadalomi “normáktól” frászt kapó fiatalok (és idősebbek) számára fogyasztható formába.

Krúbi a Campus egyik eldugott sarkában léphetett “nagyszínpadra” (természetesen ez lehetett a véletlen műve is), de rajongói számára ez nem jelentett akadályt. A tömeg sűrűjében tapasztalhattunk némi heringeffektust, ami finoman jelezte, hogy ez a srác csapatával sokkal nagyobb helyszíneket is megtölthet(ett volna) itt.

Percekkel a koncert kezdete előtt a közönség egy Debrecenben szentségtörésnek számító rigmust kezdett skandálni:

“Mocskos Fidesz!”

Ez aztán többször megismétlődött, egyéb cifraságok mellett.

Szegény doktorminiszterelnökúr, ha eztet meglássa…

Krúbi nem egy szimpla rapkoncertet tolt, előadása sokkal több volt annál. Természetesen Debrecenbe is elhozta megboldogult “Viktória királynőt”, vagyis a nővé “csinosított” Orbán Viktort. Botrány! Mit merészel az ficsúr a Fidesz fellegvárában? Láthattunk még ketrecharcos performanszot, a háttérben megbúvó Fidesz-feliratot, csókkal illetett Orbán-babát – egyszóval mindent, ami manapság egy rendes Krúbi-koncert kelléke lehet.

A dalok vegyesen érkeztek a Nehézlábérzés és az Ösztönlény című albumról. Felcsendült, és a közönség soraiból hangos támogatásra lelt a PestiEst című sláger, idézzük a legjobb részt:

Én még Orbán Ráhelt is leveszem a lábárólEgy dunamenti parlamenti partiba betévedekHírességek vannak itt Rogán az égből érkezettMondtam is Tóninak „grat az új repülődhöz”Ő csak annyit mondott „hát nem az enyém, de azért köz”
Jó a buli Lézer Jani kezeli a fényeketA Mészáros Lőrinc éppen felemészti a cégedetEgy méltányos hörpintéssel de nincs semmi gebaszTe is az vagy amit a szádba veszel, Lóci te fasz.

Kutya című dala is kemény politikai üzenetet hordoz:

A sok bohóc gecinek üzenem:
Szavazz csak bátran a Fideszre tőlem!
Csak is magadat szopatod meg te rühes koldus
Nekem simán belefér a magánorvos
Mit nézed az Instámon, hogy merre nyaralok
Nálad otthon éhezik a család, dolgozz!
A nyugdíj kevés, a mamád spórol
Kéne stoplis, mert a fiad sportol
Az állami sulikba a padba horkol
Jó helyre ment az az x te csóró

Természetesen az örök kedvenc Nehézlábérzés és a Puszi mellett nem maradhatott ki Krúbi fideszeseket és dékásokat egyszerre cinkelő dala, az Orbán, verd ki a Ferinek című remek sem. A dal egy egészen szürreális, melegpornóba hajló monológgal ért véget. Na, ez tényleg KIVERTE a biztosítékot:

– Szilágyi Szabolcs –