Fehér gólya Nádudvar

Kikelt az első gólyafióka Nádudvaron

Helyi hírek

Kikelt az első gólyafióka a számos nádudvari fészek egyikében – számolt be az Időkép egy lelkes helyi madárrajongó, Czibere Anna Mária megfigyelése alapján.

A nádudvari nő minden évben gólyaleltárt készít, melyben a kisvárosban található lakott gólyafészkeket dokumentálja a napvilágot látott fiókák számával együtt.

A fehér gólyák 3-5 éves korukban érik el ivarérettségüket. A párok egy költési időszakra állnak össze, és a hím választja a tojót. A megközelítőleg 1 méter átmérőjű fészket ágakból építik és szénával, szalmával, tollakkal bélelik; a költési időszakban külön belső költőfészket készítenek benne puhább anyagokból. A hímek érkeznek vissza először a telelőterületekről és ők kezdik el a fészkek felújítását is. Párjukat azonban csak bizonyos ideig várhatják vissza, mert ha április végéig nem tudják a tojók lerakni tojásaikat, akkor jelentősen kisebb eséllyel, kevésbé fejletten vágnak neki a fiókáik az augusztus végi vándorútnak. Ha nem érkezik meg időben a gólyák párja, akkor emiatt új társ után néznek. Ha nem találnak időben párt, akkor az adott évben már nem nevelnek fel fészekaljat.