Nemzetközi esélyegyenlőségi nyilatkozathoz csatlakozott a BKV

Helyi hírek

Csatlakozott az akadálymentes és mindenki számára elérhető közösségi közlekedési rendszerek kialakítását ösztönző Leccoi Nyilatkozathoz a Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség (UITP) felhívására a BKV – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A BKV közleménye szerint a nyilatkozat nyolc alapelvet fogalmaz meg a közösségi közlekedés hozzáférhetőségének előmozdítására.

Ezek az alapelvek kimondják: az európai országokban legyen mindenki számára teljeskörűen és akadálymentesen elérhető a közösségi közlekedés – mind fizikálisan, mind a digitális infrastruktúra tekintetében -, valamint felhívják a figyelmet az érintett felek közötti párbeszéd, a szakemberképzés és a tapasztalatcsere jelentőségére – írták.

A BKV kiemelte, a cég a nyilatkozat aláírásával olyan célok iránti elkötelezettségét erősíti meg, amelyeket munkatársai a mindennapi munkavégzés során eddig is elsődleges fontosságúként tartottak szem előtt.

A BKV eddig is a fent említett célokat stratégiai fontosságúnak elismerve végezte tevékenységét: ennek köszönhetően valósult meg többek között a felújított 3-as metróvonal belvárosi állomásainak akadálymentesítése innovatív ferdepályás felvonók beépítésével. A vonal megújult állomásainak bútorait, felszerelési tárgyait a fehér bottal közlekedők igényeit figyelembe véve alakították ki.

A járműpark fejlesztésének eredményeként mára a BKV teljes autóbuszflottája alacsonypadlóssá vált – olvasható a kommünikében.

Mint írták, az UITP, a Szövetség a Segítő Technológiák Előmozdításáért Európában (AAATE) és az Önálló Életvitel Európai Hálózata (ENIL) képviselői 2022. július 12-én az olaszországi Leccóban nyilatkozatot állítottak össze, hogy megerősítsék az érdekelt felek elkötelezettségét a biztonságos, mindenki számára akadálymentesen elérhető közösségi közlekedés iránt.