Somogyi-könyvtár

Így telnek a Somogyi könyvtárosainak napjai a téli bezárás alatt

Helyi hírek Kultúra

Az élet nem állhat meg a magas energiaárak és az intézményi bezárások mellett sem: Petőfi-hét, Magyar Kultúra Napja, könyvtárpontok és foglalkozások Szeged-szerte. A Somogyi-könyvtár dolgozói mozgásban vannak.

Ez az időszak új lehetőségek feltárását adta az intézménynek. A Somogyi-könyvtárnak – akár a központiról, akár a fiókkönyvtárakról beszélünk – már korábban is sikerült jó kapcsolatot kialakítani az iskolákkal, óvodákkal, idősek otthonával, kulturális és egyéb intézményekkel. Nagy létszámban és szívesen érkeztek érdeklődő csoportok a könyvtárba egy-egy foglalkozás, klubdélután, író-olvasó találkozó keretében.

Ez a kapcsolat a téli zárvatartás alatt új szintre léphetett. Most ugyanis eljött annak az ideje, hogy a könyvtárosok – a falak közül kilépve – vigyenek el egy-egy foglalkozást az említett intézményekbe.  Január 16 és 21. között a Somogyi-könyvtár 47 könyvtárosa összesen 56 foglalkozást tartott, 20 helyszínen, a város számos pontján, így 1912 gyermeknek, illetve felnőttnek nyújtottak aktív perceket ez idő alatt.

Igen sokszínű a témakínálat, ami a foglalkozásokat illeti.

Januárban, születésének 200. évfordulója alkalmából, az ország számos pontján megemlékeztek Petőfi Sándorról és művészetéről. Ez Szegeden sem volt másképp. A Vörösmarty Általános Iskolában például egy egész hetet szenteltek a költőnek, személyiségének és műveinek sokoldalú megismertetésére a diákokkal. A Somogyi könyvtárosai a hét folyamán elsőtől nyolcadik évfolyamig készültek különböző, Petőfivel kapcsolatos foglalkozásokkal az intézmény diákjainak.

A nagyok így megismerkedhettek többek között a költő romantikus oldalával, a kalandos történettel, amelyet Szendrey Júliával történő házasságkötése kapcsán sokan sokféleképpen hallottak már. A legkisebbek pedig játékos formában gyűjthették be a költő életéről tudható legfontosabb információkat. Memória- és igaz-hamis játék segített elmélyíteni az ismereteket. A kézműveskedés sem maradhatott el, az iskola közösségi terében nemzeti színű papír kokárdákat és pillangókat készíthettek az osztályok.

Míg a Vörösmarty Általános Iskolában a szavak és a játékok, addig a Gedóiban a robotok meséltek Petőfiről, s főképp egyik legfontosabb művéről, a János vitézről. Az ötödik osztályosok még csak nemrégiben kezdtek el ismerkedni az elbeszélő költeménnyel. Öröm volt látni, ahogyan megelevenedtek a történet szereplői a diákok által megépített és beprogramozott ArTeC robotok formájában. Itt egy Iluska, ott egy Kukorica Jancsi, de még a gonosz mostoha és a kutyafejű tatár is tiszteletét tette az órán. Az ötödikesek magyar tanára, Szántai Márk elmondta, a gyerekek informatika órán találkoztak már a robotikával és a programozással.

Így máris érthető, honnan jöttek a rutinos kézmozdulatok, az értő arckifejezések a programozás és a robotok megépítése során.

Mindeközben megkezdődtek a foglalkozások a város óvodáiban is, papírszínházas mesék, játékos mese délelőttök várták a kicsiket, valamint a Szegedi Ősz Idősotthon lakói számára is készültek a könyvtár munkatársai különböző kézműves programokkal.

Január 20-án, városszerte voltak programok a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Somogyi-könyvtár egyik ideiglenes pontján, a Szegedi Nagyállomáson verses-zenés műsort hallgathatott meg az érdeklődő közönség. A nap folyamán nemcsak játékos kvíz kérdések és kézműves foglalkozás, de még a könyvtár kiadványa, a Szeged folyóirat is várta az utazásra várakozókat és a könyvtárpontra érkező olvasókat is. Mindez éppen arra a napra esett, amikor a Városháza dísztermében Kölcsey-éremmel tüntették ki a Somogyi gyűjteményi- és helyismereti könyvtárosát, Csizmadia Editet, Szeged kulturális életéért tett példaértékű, áldozatos munkájáért.

Erős volt az évkezdés a téli üzemmódú Somogyi-könyvtárban

A mozgalmas hetet, mozgalmas szombat zárta. Az olvasás éjszakái – a félelem címmel ugyanis az Alliance Française de Szeged és a Somogyi-könyvtár közös rendezvényérére várták az olvasás szerelmeseit. A rendezvény a két intézmény régóta fennálló együttműködésében valósult meg. A program központi témája az volt, miként segíthet az olvasás abban, hogy leküzdjük nagy félelmeinket. Ennek kapcsán francia és magyar nyelven is hallgathatott meg egy-egy mesét a közönség. A délutánt pedig a Petőfi-póker tette még izgalmasabbá, amely az Tegyék meg tétjeiket! Mindent vagy semmit Petőfiről! János vitéz a pókerasztal terítékén… címmel várta a játékos kedvűeket.

A héten valamennyi ideiglenes könyvtár pont megnyitott és benépesült. Így a három nyitva lévő fiókkönyvtár – az Északvárosi, az Odesszai és a Rókusi mellett – a város számos pontján várják a kölcsönözni vágyókat a Somogyi-könyvtár munkatársai.

Hegedűs Réka

Fotók: Somogyi-könyvtár