Romlik a látásod? Vedd észre az első jeleket időben!

Helyi hírek

A jó látás nagy ajándék számunkra, de erről igazán csak azok tudnának mesélni akiknek ez már nem adatik meg. A rossz látást többnyire öröklünk de életmódunkkal mi is tudunk hozzátenni a látásunk romlásához. Nemcsak az idős emberek hanem a fiatalok körében is egyre többnek romlik meg a látása és visel szemüveget vagy kontaktlencsét.


De vajon miért romlik a látás és milyen jelei vannak?

A látásromlás tünetei

Többféle tünete is lehet annak, hogy nem látunk olyan jól mint ahogy eddig. Előfordulhat úgynevezett csőlátás, amikor a látótér korlátozottá válik, esetleg teljes a látótér-vesztés. Fokozott érzékenység léphet fel a vakító fénnyel szemben, előfordulhat az ezzel együtt fellépő teljes színvakság, amikor a szín érzékeléséért felelős összes receptor hiányzik, és csak fekete-fehérben lát az ember. Szintén ide tartozik a szürkületi vakság, amikor a beteg nappal jól lát, de ahogy sötétedik vagy félhomály van nagyon gyengén lát, éjszaka pedig szinte egyáltalán nem lát. A távollátás és a rövidlátás szintén a látás romlásának tüneteiként jelentkezik.

A látásromlás okai

Többféle oka is lehet a látásromlásnak, ezek közé tartozik az örökölt szembetegség, genetika, az öregszeműség 40 év felettieknél, cukorbetegség, szürkehályog, és a túl sok monitor előtt töltött idő.

Hogyan lehet a látás romlását megelőzni, kezelni, és javítani?

Vannak esetek amikor egyszerűbb módszerrel lehet jelentős javulást elérni, ilyenek a szemüveg és a kontaktlencse. Napjainkban azonban már két jó minőségű szemüveg áráért lehet lézeres szemműtétet végeztetni, amivel ha nem is véglegesen, de hosszú időre megszabadulhatunk szembetegségünktől és megszűnhet a látásromlás.

Vannak azonban olyan betegségek, amiknél csak a műtét segíthet mint például a szürkehályog. A számítógép elterjedésével a látásromlás hátterében a túl sok monitor előtti munkavégzés, szórakozás áll mivel ezeknek a berendezéseknek a fényei károsan hatnak a szemre. Ennek ellensúlyozására a monitor szemüveg viselése lenne a megoldás, mert az megszűri a káros sugarakat.

A látásromlás jelei

  • A hunyorgás amikor ösztönösen jobban szeretnél látni,
  • A homályos feliratok amikor azt hiszed kicsik a betűk pedig nem csak a te látásod romlott meg,
  • A fejfájás amikor tompán, folyamatosan fáj a fejed,
  • A fáradtság amikor a szemedben érzed a fáradtságot és napközben sokszor behunynád a szemed
  • A változó távolság amikor rövid a karod, mert nem tudod olyan hosszúra nyújtani, hogy jól lásd amit szeretnél.

Ha ezeket a jeleket észre veszed magadon el kellene gondolkodni egy szemorvosi vizsgálaton.

Hova fordulj?

Mindenképpen egy jól felszerelt klinikát javaslunk, hiszen a tünetek alapján a megállapított betegség kezelését, esetleges műtétet, vagy a szemüveg vagy kontaktlencse megvásárlását komplexen lehet intézni.

Összegezve

A látásromlás tehát mindenkit érintő probléma egy bizonyos kor felett. Érdemes azonban időben szakorvoshoz fordulni, hogy a probléma ne hatalmasodjon el. A budai optika időpontfoglalási lehetősége segítséget ad, hogy minél előbb kiterüljön a probléma. (x)