Debrecen segített – kész az új iskola Kárpátalján

Helyi hírek

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Papp László, Debrecen polgármestere közösen vettek részt Salánkon az óvoda új épületének ünnepélyes átadásán 2016. december 15-én.

Salánk zömében magyarok által lakott, mintegy 3400 lelket számláló község Kárpátalján, a Nagyszőlősi járásban. 1978-ban épült óvodája már nem tudta kielégíteni a település igényeit, így a debreceni önkormányzat támogatása nagyban hozzájárult az intézmény bővítéséhez, egy korszerű – sok magyar család számára megoldást jelentő –, új óvodai épület megvalósításához.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint egy évvel ezelőtt, egy 2015 májusi közgyűlési határozat a város költségvetéséből, ezen túlmenően debreceni cégek és magánszemélyek, valamint az önkormányzati Fidesz-KDNP-frakció tagjainak felajánlásaival kiegészített, összességében 21 millió forintot adományozott Salánknak a meglévő óvoda bővítéséhez. Idén januárban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közösen rendezett városi bál is kapcsolódott a jótékonysági kezdeményezéshez, hiszen bevételét, azaz további 11 millió forintot is az óvoda bővítésére ajánlottak fel a szervezők.

„Salánk számunkra egy szimbólum, amely megtestesíti Debrecen városának és polgárainak szolidaritását, felelősségvállalását az ország határain túl élő magyar honfitársainkért. Felemelő egy olyan összefogás részesének lenni, amelynek köszönhetően jobbá tehetjük a salánki gyermekek, családok, óvodapedagógusok életét és munkáját, és amely kifejezi: mi, debreceniek és salánkiak összetartozunk” – emlékeztetett Papp László, Debrecen polgármestere, akit az ünnepségen Salánk díszpolgára címmel tüntettek ki.

A Salánki Óvoda és a debreceni Lehel Utcai Óvoda képviselői az ünnepség keretében együttműködési megállapodást írtak alá.