Elkészült a kerékpárút Berettyóújfalu és Nagyvárad között

Helyi hírek

A kerékpárút összköltsége 6,4 millió euró, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap -ERFA – támogatása 5,4 millió euró volt.
Tasó László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár közölte: 2010 óta 580 kilométer kerékpárút készült el, jelenleg 760 kilométer kerékpárút tervezése és megvalósítása van előkészületben. A ma átadott kerékpárút kapcsán kiemelte, a határ két oldalán lakók életében fontos szerepet játszik a 47 kilométeres szakasz, a magyar és a román kormány is támogatja a nem motorizált forgalom fejlesztése mellett.

“Az emberéletnél nincs fontosabb, ezért a biztonságos közlekedésért mindent meg kell tenni” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hamarosan új gyorsforgalmi kapcsolat is lesz a két ország között, 2018-ra éri el az autópálya Debrecenből – az M35-ös megépítésével – a határt.

A Berettyóújfaluból induló és 4 települést – Mezőpeterdet, Biharkeresztest, Ártándot, Borsot – érintő, Nagyváradig tartó kerékpárút ötlete 7 éve merült fel, ám a megvalósítás 3 évig tartott – mondta a projekt vezető partnere, Berettyóújfalu polgármestere. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője a biztonságos közlekedést, a balesetveszély csökkenését emelte ki.

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere bejelentette: Berettyóújfalu és Nagyvárad 35 kilométerre van egymástól, ám a kerékpárút 47 kilométer hosszú lett, ugyanis a megtakarításokból még további 16,6 kilométernyit sikerült megépíteni Nagyváradon.