Több magyarországi melegrekord is megdőlt

Helyi hírek

Több magyarországi melegrekord is megdőlt kedden: Békéssámsonban volt a legmelegebb, ott 38,7 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, de a fővárosban is mértek 37 fok feletti értékeket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Budapesten már keddre virradóra megdőlt a legmagasabb fővárosi minimumhőmérsékleti rekord. Ezen a napon, mostanáig 1957-ben volt a legmelegebb, akkor 23,7 fokot mértek, most 24,6 fok volt. Ez megegyezik a július 7-i országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekorddal, amelyet ugyancsak 1957-ben, Badacsonytomajon rögzítettek.

Az ezen a napon a fővárosban mért legmagasabb hőmérsékleti rekord mostanáig 35,5 fok volt, amelyet 2012-ben mértek. Ehhez képest csaknem 2 fokkal melegebb volt most Újpesten, az új fővárosi rekord 37,3 fok lett.

Az országos napi melegrekord is csaknem 1 fokkal meghaladja az 1957-es 37,8 fokot. Békéssámsonban 38,7 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 20-26 fok között alakul, de északkeleten, keleten helyenként ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 34-39, északnyugaton 29-34 fok között valószínű. Várhatóan szerdán napközben zivatarok kíséretében érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mindenhol mérséklődik a meleg.