A Magzat hangja

Helyi hírek

A Magzat hangja elnevezésű program bevezetésével fejleszti a debreceni várandósok gondozását a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet.
A program annak a Fetaphon elnevezésű, magyar fejlesztésű készüléknek az alkalmazásán alapul, amelynek érzékelőit a kismama hasára helyezve ellenőrizni lehet a magzat szívhangját és mozgását. A készülék segítségével már a méhen belül idejében észlelhetik a magzat állapotát veszélyeztető állapotokat, s megakadályozhatják az ebből eredő tragédiákat. A programról 2015. március 20-án tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben. Az eseményen dr. Török Miklós, a program orvosszakmai vezetője kiemelte: a berendezést a mai napig több mint 1600 várandós kismama alkalmazta, s magzataik körében a 32. hét utáni időszakban nem következett be szülés előtti halálozás, bár 7 esetben ennek fent állt a veszélye. A Magzat Hangja program célja az, hogy ez a szám a lehető legkisebbre csökkenjen. A készüléket a terhesség 32. hetétől ajánlott alkalmazni, de adott esetben akár a 24. hetétől is lehet. A módszer semmilyen biológiai hatást nem jelent a magzatra.
A Magzat hangja program keretében lehetőség lesz arra, hogy a debreceni és a veszélyeztetett terhes kismamák otthoni magzati szívhang-ellenőrzési rendszert alkalmazzanak. Így magzati veszélyállapotokat időben fel tudják ismerni – mondta el dr. Aranyosi János, a Kenézy-kórház nőgyógyászatának főorvosa. A Debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet a Magzat hangja programtól kétmillió forint értékű vizsgálatot kap. Dr. Lampé Zsolt, a kórház főigazgatója azt hangsúlyozta: hatalmas előrelépés, hogy már ezt a szolgáltatást is csatolni tudják a járóbeteg-ellátáshoz.