Mol benzinkút

Mi történt? Jelentősen csökkentette a Mol az üzemanyagárakat

Gazdaság

Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését, írja a Népszava.

Tekintettel arra, hogy a nagykereskedelmi árak ma nem változtak, ez egyértelműen a kutak (hasznot is tartalmazó) árrésének csökkentését jelenti. Ha a piacvezető lánc lépését az összes magyarországi kút leköveti, a Holtankoljak számadataiból kiindulva literenként átlagosan 637 forintos benzin- és 623 forintos gázolajár várható.

Emlékezetes, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter három hete az akkor foganatosított, újabb üzemanyagáremelés hallatán „berendelte” a Mol és a nagy hálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, felróva nekik, hogy tavalyi ígéreteik ellenére a tarifák még mindig meghaladják a térségi átlagot. Bár a Mol e tárgyalásokról sem nyilatkozott, a MÁSZ udvariasan jelezte: nem tett olyan vállalást, hogy a megnövelt különadókat nem építi be a piaci tarifákba, azóta pedig literenként bruttó 41 forinttal nőtt a jövedéki adó. Bár Nagy Márton kérésére a KSH két hete előállt egy térségi átlagár-figyelővel, azt a MÁSZ több szakmai okból sem tartotta alkalmasnak megfelelő következtetések levonására.

Ez az árcsökkentés az ellenállás megtörését jelezheti.