Fontos változás a Revolut-utalásoknál

Gazdaság
 A Revolut módosítja azonnali kártyás átutalási díjakat – értesítette ügyfeleit a Revolut. “Ne aggódj, semmi nem változik a bankszámlákra vagy más Revolut‑ügyfeleknek küldött átutalásokkal kapcsolatban, és a számlafeltöltést sem érinti a módosítás” – írja a közlemény.

Mi az az azonnali kártyás átutalás?

Az azonnali kártyás átutalás lehetővé teszi, hogy a Revolut‑számládról nem Revolut‑ügyfél Visa vagy Mastercard típusú betéti kártyájára küldj pénzt.

Az azonnali kártyás átutalást könnyű összetéveszteni más típusú tranzakciókkal, ezért emlékeztetőként összegyűjtöttük, hogy melyek azok az esetek, amelyek nem minősülnek ennek:

  • Revolut‑kártyás fizetés eladónak vagy kereskedőnek;
  • Revolut‑számla feltöltése Visa vagy Mastercard kártyával;
  • átutalás közvetlen bankszámlára banki átutalással;
  • pénzküldés Revolut‑ügyfél számára.

Mi változik?

Ha olyan kártyára utalsz pénzt a Revolut‑számládról, amelyet az egységes eurófizetési térségben (Single Euro Payments Area, SEPA) bocsátottak ki:

Jelenleg 0,7%-os változó díjat számítunk fel minden azonnali kártyás átutalás után, ami azt jelenti, hogy ha 1000 €-t küldesz, 1007 €-t kell fizetned.

27/04/2024 napjától azonnali kártyás átutalásonként 0,20 € értékű minimumdíjat vezetünk be (vagy ezzel egyenértékű összeget az átutalás pénznemében). Bizonyos esetekben ez lép a 0,7%-os változó díj helyébe.

A változó és a minimumdíj közül minden esetben csak az egyiket számítjuk fel attól függően, hogy melyik érték a magasabb.

Mely országok tartoznak a SEPA‑régióba?

SEPA‑országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Svájc, az Egyesült Királyság, San Marino, Vatikánváros, Andorra és Monaco, de idetartozik az Európai Gazdasági Térség további három országa is, azaz Izland, Norvégia és Liechtenstein.

Az azonnali kártyás átutalsok díjszabása szerint ugyanezek a SEPA‑díjak vonatkoznak Grönlandra, Izraelre és Törökországra.


Ha pénzt utalsz a Revolut‑számládról olyan kártyára, amelyet nem a SEPA‑régióban bocsátottak ki:

(Az alábbiakban felsorolt) 16 SEPA‑térségen kívüli ország esetében 27/04/2024 napján 2,3%-ról 1%-ra csökkentjük az azonnali kártyás átutalások változó díját. Ezt azt jelenti, hogy ha 1000 €-t küldesz ezen országok valamelyikébe, akkor 1023 € helyett 1010 €-t kell fizetned.

Ugyanakkor ezen 16 ország esetében az azonnali kártyás átutalás minimumdíjának standard devizaértékét is növeljük és módosítjuk. Az aktuális 0,50 $ (vagy az átutalás pénznemében ezzel egyenértékű összeg) helyett 27/04/2024 napjától kezdve euróban számítjuk fel azt, értéke pedig 1 €-ra (vagy az átutalás pénznemében ezzel egyenértékű összegre) módosul.

A változó és a minimumdíj közül ebben az esetben is csak az egyiket számítjuk fel attól függően, hogy melyik összeg a magasabb.

Mely az a 16, nem-SEPA-ország, amelyet érint az új díjszabás?

Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia‑Hercegovina, Észak‑Macedónia, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Koszovó, Moldova, Montenegró, Örményország, Szerbia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Mi a helyzet az összes többi országgal?

Az azonnali kártyás átutalások díjai a fent nem említett nem-SEPA-országokban változatlanok maradnak.

Jelenleg minden azonnali kártyás átutalás esetében 2,3%‑os változó díjat vagy 0,50 $ minimumdíjat (vagy az átutalás pénznemében ezzel egyenértékű összeget) számítunk fel attól függően, hogy melyik a magasabb.

Miért változik a díjszabás?

Az általános szerződési feltételek 25. szakasza alapján módosítjuk a díjainkat, hogy tükrözzék a kiadásainkban bekövetkezett változásokat, különösen az állandó és működési költségek növekedését. Másrészt folyamatosan felülvizsgáljuk a díjstruktúránkat, hogy versenyképesek maradhassunk, ezért csökkentjük a változó díjat.

Vannak egyéb, a pénzküldésért vagy -feltöltésért felszámított díjak?

A Revolut-ügyfelek közötti átutalások ingyenesek. A Revolut-számla feltöltése az Egyesült Királyságban és az EGT-n belül kibocsátott személyes bankkártyákkal szintén ingyenes.

Minden más típusú pénzátutalás esetében a díj a csomag típusától függ, amelyet a díjak oldalon tekinthetsz meg. Az egyéb szolgáltatások díjai – például az átváltási díj és a méltányos használati limit – továbbra is érvényesek és a csomag típusától függenek.

Áttekinthetem a díjakat, mielőtt azonnali kártyás átutalást végzek?

A címzettnek küldött összeg és az általunk felszámított díj mindig megjelenik az átutalás előtt az alkalmazásban. A díjakat a frissített Személyes szerződési feltételekben is megnézheted.

 

 

Az EU elfogadta az azonnali fizetésről szóló rendeletet