Itt a kánikula: ezekre figyelj a klíma kapcsán!

Gazdaság

Újra itt a nyár és vele a kánikula, amikor mindenhol dübörögnek a klímák akárhova megyünk, a bevásárlóközpontokban, az autóban, az irodákban is. A kellemes hőmérsékletet lassan természetesnek vesszük, pedig helytelen használatával károsíthatjuk az egészségünket.

Ha kicsit odafigyelünk néhány egyszerű szabály betartására, elkerülhetjük a veszélyeket.

A klímaberendezések használata az elmúlt években mindenhol megszokottá vált, ahogy beköszönt a nyári hőség bekapcsolják őket. A reumatológusok szerint azonban tartós egészségügyi problémákat is okozhatnak, ha nem a megfelelően használjuk a klímákat. A tikkasztó nyári hőséget hideg italokkal, jégkrém, fagylalt fogyasztással és légkondival próbáljuk elviselni.

A klímaberendezések hatása az egészségre

A nyári hőség beköszöntével mindenki, aki csak megteheti bekapcsolt klímával próbálja kibírni a hőséget, nem is nagyon akarjuk elkerülni a klíma hűsítő levegőjét, pedig ez nem mindig jelent pozitív hatásokat.

A légkondicionált helyiségek száraz levegője okozhat szem, torok, és orrnyálkahártya kiszáradást, de fejfájást és szédülést is, esetenként légszomj is jelentkezhet.

Ha sokat tartózkodunk légkondicionált helyiségben a nagy hőmérséklet különbségek is kellemetlenséget okozhatnak. Az orvosok tapasztalatai szerint a nyári megfázásos tünetek 10-15%-át a klímaberendezések okozzák.

Milyen megbetegedéseket okozhat a klímaberendezések helytelen használata?

  • hidegsokk
  • a felületes tisztítás miatt az elszaporodott baktériumok okozhatnak légúti panaszokat
  • legionárius betegség
  • ízületi fájdalmak és gyulladások kialakulása
  • mozgásszervi elváltozások
  • klímareuma

Milyen tippeket adhatunk a klíma helyes használatához?

1.   Rendszeresen tisztítsuk a klímaberendezéseket!

Az autóban, a munkahelyen vagy az otthonunkban használt klímát évente legalább egyszer kell tisztítani, a szűrőt többször cserélni, hogy a baktériumok elszaporodását megakadályozzuk.

2.   Állítsuk a klímát a megfelelő hőmérsékletre!

Ahhoz, hogy ezeket a betegségeket elkerülhessük, körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet. Általánosan a kinti hőmérséklethez képest 5-8 fokkal legyen hűvösebb a klimatizált helyiségben.

3.   Ne állítsuk a klíma levegőjét közvetlenül a testre!

Lehetőleg ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő alatt. Amennyiben olyan helyen dolgozunk ahol légkondicionálás van érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy a megfázástól megóvjon.

4.   Rendszeresen szellőztessünk!

Miután a klímaberendezés csak a benti levegőt forgatja, az elhasznált oxigént szellőztetéssel kell pótolni.

5.   Vitaminokkal erősítsük az immunrendszerünket!

Ahhoz, hogy a fáradtság érzéstől megszabaduljunk, elviselhetőbb legyen a hőhatás és javuljon az alkalmazkodó képességünk, szedjünk C- és B- vitaminokat. A szárító hatást bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémekkel, és műkönnyel védekezhetünk.

Mit kell tenni a tünetek kialakulása után?

A legjobb megoldás a mozgásszervi panaszokra a termálvizes fürdőzés. A sókamra, az inhaláció és a Bemer mágnesterápia kiváló megoldást nyújtanak a kezelések kiegészítésére, de a légúti problémák kezelésére is.

Ha úgy gondoljuk, hogy a mennyezetre szerelhető klíma lesz a megfelelő számunkra, akkor érdemes körülnézni a Klíma Markt webáruházban a mennyezetre szerelhető légkondicionálók kínálatában.

Összegezve

 A klímák használata esetén figyelni kell bizonyos szabályok betartására, mint a szűrők tisztítása, a megfelelő hőmérséklet beállítása, a rendszeres szellőztetés, ellenkező esetben komoly betegségek okozóivá válhatnak. (x)