Magyar találmánnyal teszik szinte elpusztíthatatlanná a fát

Gazdaság

Lassan olyan már az idő odakint, hogy végre ki lehet mozdulni a lakásból a kertbe, a teraszra. És persze előhúzni, kitakarni a kerti bútorokat. Vagy venni egy újat, mert az előző tönkrement. Ha ez utóbbi a helyzet, van rá esély, hogy utoljára fordult elő ilyesmi velünk, köszönhetően egy magyar találmánynak, a Blokkwoodnak, valamint egy magyar találmányokat és startupokat felkaroló cégnek, a Safisnak.

A kerti bútorokkal ugyanis általában pont ez a probléma, hogy igazából két út között választhatunk és egyik sem tökéletes. Vehetünk műanyagból készültet, amelyek – nem vitás – egyre jobban néznek ki, főleg, ha visszagondolunk, hogy mit jelentett a műanyag szék vagy asztal mondjuk húsz évvel ezelőtt. De a helyzet az, hogy a műanyag akkor is műanyag marad, nem illik mindenhova, és soha nem fogja megdobogtatni azok szívét, akik a természetes anyagokat kedvelik. Vagyis a fát.

Faipari innováció a Safis startup gyárából

Amivel meg az a gond, hogy gondozni kell. Olajozni, lazúrozni, lakkozni, vagyis védeni víztől, naptól, különben kétévente vehetünk újat, ami se nem környezet-, se nem pénztárcabarát megoldás. Ráadásul minél inkább próbálunk takarékoskodni a vásárlásnál, annál többet kell költenünk – pénzben és időben – a fenntartásra. Vagyis az olcsóbb fából készült bútorok sokkal kevesebbet bírnak, mint a drága trópusi keményfából készültek.

Ebből az ördögi körből nem nagyon látszott a kiút, egészen mostanáig, és egészen meglepő módon a megoldás egy trópusi fanagyhatalomnak semmiképp nem nevezhető országból, bizony, Magyarországról jön. Itt sikerült ugyanis kitalálni egy olyan eljárást, amely méreganyagok nélkül teszi a fát tartóssá és ellenállóvá. A számos díjjal kitüntetett Blokkwood-eljárással mindössze néhány óra alatt költségkímélő módon javítja fel a fát. És természetesen a kerti bútorok csak egy egészen apró szeletét képezik azoknak a széles lehetőségeknek, amelyeket a Blokkwood eljárása kínál. Hiszen az időjárás- és kártevőálló fák nem vetemednek, élettartamuk a sokszorosára nő. Vagyis lehet őket használni akár építőanyagként is, de egészen új utakat nyitnak meg a lakberendezésben is. Gondoljunk itt a blokkwoodizált fából kialakított fürdőszobáktól elkezdve az egészen egyszerű vágódeszkáig. És mindezt ráadásul egy magyar találmány alapján, egy kifejezetten magyar startup-cégek felkarolásával foglalkozó magyar vállalkozás, a Safis jóvoltából történik meg.

Safis, a startup gyár

A Safis világsikerre esélyes ötletekből és találmányokból épít világsikerre esélyes startupokat. A cégcsoport lehetőséget teremt a magyar feltalálóknak, újítóknak és fejlesztőknek, hogy az ötleteikből életképes startupok születhessenek, mégpedig anélkül, hogy a finanszírozó tőkebefektető a saját érdekeit indokolatlan mértékben a feltalálóra kényszeríthetné. A Safis több száz találmányból és újításból többkörös válogatási rendszer segítségével jut el az általa kiválasztott és felvállalni kívánt projektekhez, a közös célok megvalósítására a feltalálókkal együtt projektcégeket hoznak létre. Innentől kezdve pedig a Safis, mint „startup gyár” mindent megtesz azért, amit a projekt tulajdonosaként a siker érdekében meg kell tennie – a prototípus létrehozásától, a termékfejlesztésen át egészen a gyártástechnológia kidolgozásáig megszervezi, és felépíti a vállalatot, miközben marketingstratégiákat alkot és valósít meg, valamint mindent előkészít egy korai exithez – cégeladáshoz –, vagy ha úgy ítélik meg, akár az utolsó lépésig végigviszik a termék bevezetését a piacra, majd a vállalat termelésének felfuttatását. A cégcsoport jelenleg – több mint 400 találmányt átvizsgálva – 3 projektcégben 7 fejlesztést képvisel. (x)