Hőség, kánikula

Szakértő: egyes szakmákban már német szintre nőttek a magyar bérek

Gazdaság

Akkora bérrobbanás zajlott le Magyarországon az elmúlt években, hogy bizonyos szakmákban vásárlóerő-paritáson számolva már utolérték a hazai keresetek a német fizetéseket – ezt Karácsony Zoltán, a HRPortal álláspiaci szakértője mondta a Világgazdaságnak. Ismertetése szerint hazánkban egy egyéni vállalkozó szakmunkás havi szinten már egymillió forint bevételre tehet szert, ennek a tetemes részét megtarthatja a kedvező adózási formáknak, például a katának köszönhetően. Ez pedig szinte megegyezik azzal, amit Németországban szintén szakmunkásként meg lehet keresni, az unió egyik legfejlettebb országában a kék galléros munkavállalók egymillió forintnak megfelelő eurót vihetnek haza havonta.

Bár az alkalmazottak esetében még nagyobb a különbség (a németeknél 600–700 ezer forint a havi kereset, Magyarországon 300–400 ezer forint között mozog), egyáltalán nincs kizárva, hogy ennél kisebb legyen a differencia, főleg, hogy a hazai építőiparban még mindig sokan feketén kapnak fizetést.

Nem látom, hogy ennyit lehetne keresni Magyarországon

– árnyalta a VG-nek a képet Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak itthon van munkaerőhiány, ami felhajtja a béreket, hanem Németországban is, mivel ott is demográfiai válság van, és a német fiatalok előszeretettel mennek tovább más országokba. Hangsúlyozta egyúttal, hogy nem helyes összekeverni a szakmunkásokat a katás vállalkozókkal, akiknek jókora költségeik vannak, tehát a valóságban jóval kevesebb tiszta jövedelemre tesznek szert. Németh László elmondta,

van olyan munkatársa, aki Németországba jár dolgozni, ahol egy magyar vállalatnál ácsként keres óránként 15-16 eurót, egy német cégnél azonban ennél többet is kaphat.

Azt azonban elismerte, hogy a munkaerőhiány miatt itthon is nagyon megnőttek a keresetek egyes szektorokban, és szerinte biztos, hogy tovább fognak emelkedni, ugyanisa munkaerőhiány nem fog enyhülni, sőt! Az Iposz elnöke szerint az ukrán helyzet rendeződése után várhatóan még kevesebb lesz a szakember itthon, a háború sújtotta országot ugyanis valakinek újjá kell építenie.