Elfogadták Kaposvár költségvetését

Gazdaság

Elfogadta Kaposvár idei költségvetését a város közgyűlése csütörtökön. Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) alpolgármester hangsúlyozta, a büdzsé a 2030-ig kitűzött legfontosabb célokat, azaz a teljes foglalkoztatottság elérését, a bérek emelését, a családok erősítését, az egészség megőrzését, továbbá az energiapolitikát és a klímavédelmet szem előtt tartva készült.

A közgyűlési többséget adó kormánypárti képviselők által támogatott, egy ellenzéki ellenszavazattal és három tartózkodással hozott határozat szerint Kaposvár 2022. évi pénzügyi tervében 17 milliárd forint főösszeg és a tavalyinál mintegy 2 milliárd forinttal több bevétel szerepel.

Borhi Zsombor az előterjesztés ismertetésekor hangsúlyozta: stabil, erős büdzsé készült, amely az alapfeladatok ellátásán túl a koronavírus-járvány és az energiaárak növekedése ellenére is fedezetet biztosít Kaposvárnak a céljai eléréséhez, dinamikus fejlődéséhez.

A politikus a foglalkoztatás bővüléséről, a helyi gazdaság erősödéséről szólva azt mondta, a településen a munkanélküliségi ráta 3,1 százalékos, mintegy ezer a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt 21 évben még sohasem dolgoztak annyian a városban, mint most.

Hozzátette, Kaposváron megkezdődnek új ipari parkok kialakításának előkészületei, folytatódik a régi ipartelepek megújítása, és több cég kezd vagy kezdett komoly beruházásba, utóbbira példaként a Kometa 99 Zrt.-t, a Magyar Cukor Zrt.-t és a Sicecam-csoportot említette, amelynek 73 milliárd forintból épülő üvegcsomagoló-anyag üzeme 350 embernek ad munkát.

Az alpolgármester kitért arra: a somogyi megyeszékhelyen idén sem emelik a helyi adókat és digitális élményközpontot hoznak létre az informatika, a robotika iránt érdeklődő általános és középiskolásoknak.

Borhi Zsombor kiemelte, hogy az országos családtámogatási rendszert a somogyi megyeszékhely a Gyarapodó Kaposvár nevű támogatási programmal egészíti ki, amelynek részeként segítik a fiatalok otthonteremtését, a kismamák utazását, kommunálisadó-mentességet biztosítanak a nagycsaládosoknak, iskolákat, óvodákat újítanak fel és új bölcsődét építenek.

A politikus az egészség megőrzését szolgáló fejlesztések közé sorolta játszóterek, futókör építését, a kerékpárhálózat bővítését, az orvosi rendelők felújításának és a munkahelyi szűrőprogramnak a folytatását, továbbá azt is, hogy térítésmentessé teszik az agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

Borhi Zsombor a helyi energiapolitikáról azt közölte: az energiaválság is bizonyítja, mennyire fontos a minél nagyobb energiafüggetlenség elérése.

Kaposvár ennek alapján folytatja a városi intézmények energetikai korszerűsítését, a jelenlegi gázüzeműnél az energiát 61 százalékkal olcsóbban előállító biomassza-fűtőművet építtet, emellett elektromos autóbuszok vásárlását is tervezi – sorolta a terveket az alpolgármester.