Tavaly 50,9 milliárd forint nettó nyerséget ért el a K&H

Gazdaság

Tavaly 50,9 milliárd forint nettó nyereséget ért el a K&H Bank, 7 százalékkal haladva meg a 2018-as nettó nyereséget a rendkívüli tételektől megtisztítva – közölte a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten David Moucheron vezérigazgató.

A nem auditált, konszolidált, IFRS (nemzetközi számviteli szabályok) szerinti beszámolója alapján a működési bevétel egyszeri tételek nélkül számítva 156,8 milliárd forintról 167,4 milliárd forintra, a működési eredmény értékvesztés nélkül számítva 57,4 milliárd forintról 63,9 százalékra nőtt. A rendkívüli tételek összege tavaly csupán 0,2 milliárd forint, míg 2018-ban 10,5 milliárd forint volt, így ezzel számolva 12 százalékos a csökkenés.

Csoportszinten a tőkemegfelelési mutató 16,9 százalékról 16,3 százalékra csökkent. A mérlegfőösszeg 10 százalékos éves emelkedéssel elérte a 3519 milliárd forintot. A működési költségek 4 százalékkal nőttek, amit a K&H a tranzakciós illetékkel és az informatikai beruházásokkal magyaráz. David Moucheron közölte, hogy a K&H szeretné elérni a tranzakciós illetékre vonatkozó szabályok módosítását. A K&H 504 milliárd forint hitelt helyezett ki tavaly, vagyis csaknem 30 százalékkal többet, mint 2018-ban. Az új lakossági hitelek összege ezen belül a 42 milliárd forintnyi babaváró hitellel együtt elérte a 195 milliárd forintot, vagyis a 47 százalékos piaci növekedésnél nagyobb ütemben, 49 százalékkal bővült egy év alatt.

A lakossági megtakarítások állománya 258 milliárd forinttal, vagyis 12 százalékkal emelkedett. A nem teljesítő hitelállomány aránya tovább csökkent, így a lakossági hiteleknél 6,9 százalékra, a vállalati hiteleknél 2,0 százalékra mérséklődött 2019 végére. A nem teljesítő hitelek aránya egy év alatt összességében 5,8 százalékról 4,1 százalékra csökkent. Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy a csoportszintű eredményen belül egyre jelentősebb a biztosítási üzletág aránya. A K&H Biztosító a közzétett jelentés szerint 5,8 milliárd forintos nettó nyereséget ért el, vagyis 28 százalékkal többet, mint 2018-ban.

Míg a bevételek 16 százalékkal, a költségek csak 3 százalékkal nőttek a hatékony működésnek köszönhetően – tette hozzá. David Moucheron közölte, hogy a K&H 2020-ban is folytatja a fenntarthatósági fejlesztéseket, a pénzintézet digitális átalakításától pedig hatékonyabb és gyorsabb működést várnak. A bankfiókok 60 százaléka már most is teljesen automatikus készpénz-szolgáltatásokat kínál, és az ügyfelek majdnem 90 százaléka rendelkezik már elektronikus aláírást lehetővé tevő biometrikus profillal. A K&H készen áll az azonnali fizetési rendszer bevezetésére is jövő héttől, és tovább bővíti a társadalmilag felelős befektetések kínálatát. Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, hogy a babaváró hitelek bevezetése óta is bővülést tapasztalnak a hitelezési piacon. A jelzáloghiteleket a bevezetés jobban érinthette, de nem vetette vissza, a személyi kölcsönök értékesítése pedig még jobban felgyorsult 2019 második felében – tette hozzá.